News

Staalstructuur voor atrium van ziekenhuis AZ Alma te Eeklo

Staalstructuur voor atrium van ziekenhuis AZ Alma te Eeklo

Eind oktober 2013 werd op de werf van het nieuwe ziekenhuis AZ Alma (Eeklo, 512 bedden) gestart met de montage van de staalstructuur voor het centrale atrium. Ondertussen is de montage bijna afgerond. Met zijn 68 m lang, 28 m breed en 28 m hoog wordt het atrium de centrale inkomzone van het ziekenhuis, met toegang naar alle afdelingen.

De staalstructuur (370 ton) draagt het glazen dak en de gordijngevels. De liggers en kolommen worden allemaal schuin geplaatst, wat in een schijnbaar willekeurige structuur resulteert. 

Het dak wordt gedragen door HEB-profielen, met een overspanning van 21 m tussen twee grote verdiepingshoge vakwerken (eigenlijk vierendeelliggers). Deze worden ondersteund door de centrale liftkernen aan de voorzijde en door de achtergevel. De horizontale stabiliteit wordt verzorgd door de willekeurige staalstructuur in de gevels en door de betonnen liftkernen. Aan de achtergevel worden in overkraging 4 passerelles opgehangen met een lengte van 28 m. Ze zorgen voor de verbinding tussen de verschillende ziekenhuisvleugels en werken eveneens als horizontale windliggers voor de achtergevel. 

AAPROG architecten staat in voor de architectuur, VK Engineering voor de stabiliteitsstudie van het volledige ziekenhuis en van de infrastructuurwerken rondom. Emotec – in onderaanneming van MBG – zorgt voor de productie van de staalstructuur.

© 2022 - Infosteel