News

Belgisch bedrijf TCS doet spoedreparaties supercontainerkranen

Belgisch bedrijf TCS doet spoedreparaties supercontainerkranen

(maart 2014) TCS uit Houthalen kreeg de opdracht voor de reparatie van een zwaar beschadigde 1.650 ton ZPMC STS containerkraan in de haven van Port Said SCCT (Suez Canal Container Terminal) (Egypte). De opdracht van meer dan 2,5 miljoen euro omvat back-and-side-slipping van de kraan naar de herstelwerkplaats, de fabricage van onderdelen, de assemblage ervan, het terugplaatsen en de wederingebruikstelling in juli 2014. Gelijkaardige kranen zijn in gebruik in de havens van Antwerpen, Zeebrugge en Gent.

Zware schade door aanvaring

De havenkraan in Port Said werd op 28 december 2013 aangevaren door een containerschip dat in moeilijkheden raakte bij het aanmeren aan de kade. Daarbij werden het kraanrijsysteem (crane bogies) en een deel van de draagstructuur zwaar beschadigd. De kraan werd onmiddellijk gestut tegen instortingsgevaar.

Economische schade beperken

Het Duitse studiebureau Kiefer Consulting Engineering (KCE) werd om een afdoende interventieservice gevraagd voor dit noodgeval. Zij contacteerden TCS voor de herstelopdracht omdat de firma deze operatie snel en efficiënt kan uitvoeren en zo de economische schade voor het havenbedrijf kan beperken. In 2009 leverde TCS al de nodige onderdelen voor een gelijkaardige spoedreparatie in Port Said.

Turnkey operatie

TCS voert de opdracht turnkey uit in samenwerking met KCE, dat het project coördineert. Momenteel worden de noodzakelijke onderdelen gefabriceerd in het atelier van TCS in Houthalen. Volgens plan kunnen de stukken in mei naar Port Said worden verscheept. De hersteloperatie ter plaatse wordt deels met lokale werkkrachten uitgevoerd, onder leiding van TCS, en zal 14 weken in beslag nemen. Eerst wordt de 126 meter hoge kraan van 1.650 ton langzaam verplaatst naar de herstelwerkplaats enkele honderden meters achter de kade. Dit back-and-side-slipping gebeurt met behulp van een glijsysteem dat speciaal ontworpen is om dergelijke zware lasten te transporteren. Daarna worden de beschadigde delen ontmanteld, wordt de kraan verstevigd rechtgezet en worden de vervangstukken geïnstalleerd. Tenslotte wordt de kraan naar haar oorspronkelijke positie teruggebracht, gekeurd en in gebruik genomen. TCS neemt dergelijke spoedservice op in zijn vaste aanbod. Zo kunnen ook bedrijven in de Belgische havens van Antwerpen, Zeebrugge en Gent er beroep op doen.

TCS

TCS uit Houthalen ontwerpt en realiseert industriële infrastructuur voor grote en kleine bedrijven. Het bedrijf is een internationale referentie in de domeinenStaalconstructies (ontwerp, engineering en montage), Hijstoestellen (ontwerp, engineering, installatie en onderhoud van loopkranen, portaalkranen en proceskranen) en Totaalaanneming (turnkey realisatie van industriële infrastructuurprojecten). TCS levert wereldwijd en heeft zusterbedrijven in Duitsland en Tsjechië.

www.timmers.be

© 2023 - Infosteel