News

cluma engineering: grootste rolbrug ooit

Roeselare mei 2015 - cluma engineering produceert momenteel haar grootste rolbrug ooit. Het is een imposante rolbrug met een zeer grote capaciteit namelijk 140T, met een overspanning van 28m en een eigen gewicht van 54T. In de nacht van dinsdag 12 mei op woensdag 13 mei gaat de rolbrug met een speciaal transport richting Blue Gate Antwerp. Op woensdag 13 mei volgt de montage op een spectaculaire hoogte van maar liefst 15m.

“De rolbrug heeft een zeer grote capaciteit namelijk 140T met een overspanning van 28m en een eigen gewicht van 54T” vertelt hoofdingenieur Krist Vanneuville. “cluma produceerde al meer dan 2900 rolbruggen, maar dit is toch wel de grootste rolbrug ooit qua hoogte en breedte van de kokers.” Er werden maar liefst 1600 werkuren voorzien om deze rolbrug (met loopweg) te construeren.

Om de rolbrug te vervoeren is een speciaal transport vereist. In de nacht van dinsdag 12 mei op woensdag 13 mei zal de rolbrug vanuit het West-Vlaamse Roeselare getransporteerd worden naar Blue Gate Antwerp, een nieuw bedrijventerrein ten zuiden van Antwerpen. Ze is bestemd voor touwenproducent Bexco die zich al eerste op het nieuwe bedrijventerrein zal vestigen. Door de stijgende vraag naar langere touwen met een grotere diameter worden de afmetingen en gewichten van haspels te groot en te zwaar voor transport op de weg en voor hun bestaande cluma rolbruggen van 40T. Door de nieuwe productie-eenheid kan Bexco inzetten op zeetransport en kunnen ze bovendien ook hun capaciteit opdrijven om groei te realiseren.

Op woensdag 13 mei volgt de montage op een spectaculaire hoogte van maar liefst 15m. Met de rolbrug kunnen de steeds groter wordende kabelhaspels gemakkelijk verplaatst worden binnen de productie-eenheid. Er werden ook 2 rolbruggen van 10T voorzien die onder de rolbrug van 140T doorlopen. Deze werden reeds dinsdag 5 mei en woensdag 6 mei gemonteerd op 10m hoogte.

© 2022 - Infosteel