News

Tiende Benelux-trofee voor thermisch verzinken 2015 - Laureaten bekendgemaakt

Tiende Benelux-trofee voor thermisch verzinken 2015 - Laureaten bekendgemaakt

De Benelux Trofee voor Thermisch Verzinken wordt tweejaarlijks georganiseerd. In deze jubileumeditie introduceerde ZinkInfo Benelux de nieuwe categorie ‘Openbare Ruimte’. Hiermee wil ZinkInfo ook ontwerpers van straatmeubilair aanmoedigen om deel te nemen aan deze wedstrijd.  Dit jaar heeft de jury in totaal 119 projecten beoordeeld, een lichte stijging tegenover de vorige editie. Drieëntwintig projecten werden genomineerd. De zes laureaten werden bekendgemaakt op de Dag van het Thermisch Verzinken 2015 op 28 mei in het EYE Filmuseum in Amsterdam.

De 6 laureaten zijn :

Laureaat categorie - INDUSTRIEBOUW : Uitbreiding BRALIMA Brewery, Kinshasa (CD)

De jury was unaniem onder de indruk van de logistiek en de organisatie die nodig was om dit project te realiseren. De uitbreiding van een brouwerij in Congo, welke vanwege de moeilijke werkomstandigheden ter plaatse, volledig werd geprefabriceerd in België. Bij het ontwerpen en berekenen van alle bouwdelen werd rekening gehouden met de afmetingen van een zeecontainer. Het bouwpakket werd in België vervaardigd bij staalbouwer BCM (lid van Infosteel) en thermisch verzinkt bij Galva Power (lid van Infosteel), vervolgens verscheept naar Kinshasa. 

bttv2015 Uitbreiding Bralima Brewery

Genomineerde projecten in de categorie - INDUSTRIEBOUW :

Laureaat categorie - UTILITEITSBOUW : BMW Mini, Amsterdam (NL)

Het ontwerp van Mies Architectuur behelst een vierkante bouwblok, dat omzoomd is met vangrails. In deze bouwmassa hangen een drietal solitair ontworpen volumes, één voor BMW, één voor MINI en één voor het nieuwe electrische automotive concept van BMW. Deze BMW i spot is een wereldprimeur. "Het gebouw straalt automotive uit. Het creatieve gebruik van vangrail als gevelmateriaal spreekt de jury erg aan. Het is op een ingetogen en passende manier verwerkt in het strak vormgegeven bouwvolume. Door de transparantie van de gevel en de materiaalkeuze is de functie is aan de buitenkant goed afleesbaar" verklaart de jury.

bttv2015 BMW Mini

Genomineerde projecten in de categorie - UTILITEITSBOUW :        

Laureaat categorie - WONINGBOUW : Villa Familie Schaaf, Hellendoorn (NL)

"Dat bouwen met staal niet altijd industrieel hoeft te zijn bewijst deze villa in Hellendoorn. De woning straalt een rust en schoonheid uit welke bij de jury een vakantiegevoel oproept. Het opgetilde volume wordt strak omlijnd met een stalen UNP400, in combinatie met de houten gevels levert dit een helder en warm beeld op" zegt de jury.

bttv2015 Villa Familie Schaaf

Genomineerde projecten in de categorie - WONINGBOUW :

Laureaat categorie - INFRA EN MOBILITEIT : Parkeergebouw IKEA, Utrecht (NL)

Vanwege het binnenstedelijke karakter van de directe omgeving is er veel zorg besteed aan ontwerp en uitvoering van de gevels. De gevels van het parkeergebouw bestaan voornamelijk uit stalen schermen (thermisch verzinkt en gepoedercoat, kleur antraciet). "Het meervoudig grondgebruik van dit gebouw spreekt de jury erg aan. De openbare weg, parkeren en sportvelden worden gecombineerd in één gebouw. De verschillende functies zijn afleesbaar uit de gevel. Het levert een interessante compositie op, waarbij op verschillende manier gebruik is gemaakt van verzinkt staal." De staalconstructie werd uitgevoerd door het Belgisch-Nederlandse bedrijf ASK Romein (lid van Infosteel).

bttv2015 Parkeergebouw IKEA

Genomineerde projecten in de categorie - INFRA EN MOBILITEIT : 

Laureaat categorie - KARAKTERISTIEKE STALEN BOUWDELEN : Kabelnetgevels Markthal Rotterdam (NL)

De Markthal is een architectonisch icoon nabij Station Blaak in Rotterdam. Het concept en de typologie van het gebouw zijn goed af te lezen aan de markante vorm. Voor Nederland betekent de realisatie van dit project de eerste overdekte markthal, maar ook in de wereld is de combinatie met woningen in de overkapping uniek. "Een gebouw dat door zijn vorm en functie al een unieke, opvallende verschijning is, heeft nog een zeer bijzonder detail achter de hand. De glazen kopgevels dienden zo transparant mogelijk te zijn. Om dit te bereiken heeft men de grootste kabelnetgevels van Europa gerealiseerd. De jury is onder de indruk van de slankheid van de verzinkte stalen gietknopen en de toelaatbare vervorming bij extreme wind." 

bttv2015 Kabelnetgevels Markthal Rotterdam

Genomineerde projecten in de categorie - KARAKTERISTIEKE STALEN BOUWDELEN :

Laureaat categorie - OPENBARE RUIMTE : Rustpunten, Eemsmond (NL)

Het kunstproject Rustpunten bestaat uit een vijftal kunstwerken langs de fietsroutes in de gemeente Eemsmond. Op een aantal mooie plaatsen langs deze fietspaden bevinden zich grote mens-sculpturen die lijken te zijn neergestreken op een lange bank en op een relaxte manier liggen te mijmeren of te slapen in de rust en ruimte van het Groninger Hoogeland. "De kracht van deze rustpunten zit in de eenvoud. De vijf silhouetten in het Hollandse landschap zijn herkenbare bakens aan de fietsroute. Het toepassen van verzinkt staal voor de bank en het duplex systeem voor de mensfiguren is volgens de jury een mooie en duurzame combinatie."

bttv2015 Rustpunten

Genomineerde projecten in de categorie - OPENBARE RUIMTE :

Publicaties

© 2022 - Infosteel