News

Mathieu Gijbels en a-tract Architecture realiseren kantoorgebouw volgens BIM-principe

Mathieu Gijbels en a-tract Architecture realiseren kantoorgebouw volgens BIM-principe

Op woensdag 10 juni 2015 plantte Ons (vroegere Groep KVLV) de meiboom van een ultramodern kantoorgebouw in de Tongersestraat in Bilzen. A-tract Architecture en aannemer Mathieu Gijbels zorgden voor het ontwerp en de uitvoering van de bouwwerken. Het bouwproject voor Ons is tevens een primeur: Het is voor Mathieu Gijbels het eerste project dat volledig volgens het BIM-principe gerealiseerd wordt.

Nieuwe thuis van Ons

Het kantoorgebouw in Bilzen wordt de thuis van vier deelorganisaties van Ons: KVLV, Vrouwen met vaart, Landelijke Thuiszorg, Puuur en Landelijke Kinderopvang. Het gebouw bestaat uit twee verdiepingen en een ondergrondse parkeergarage. De kantoren voor Ons nemen een oppervlakte van 1600 m2 in. Verder is er nog 440 m2 kantoorruimte of showroom te koop of te huur. Naast het bureaugedeelte zal het nieuwe gebouw ook een opleidingscentrum voor zorgkundigen van Landelijke Thuiszorg huisvesten.

Het nieuwe gebouw is een perfecte weergave van de modernisering die de organisatie Ons doormaakte tijdens de voorbije jaren. “De strakke lijnen in het buitenaanzicht staan voor de moderne koers die Ons vaart, de glaspartijen voor openheid en transparantie, en de gebogen vormen in het interieur staan voor de vrouwelijke waarden die verankerd zitten in onze organisatie”, aldus Gaby Trompet, directeur personeel bij Ons. “Bovendien wordt het ook een duurzaam gebouw dankzij onze investering in groene technieken zoals een groen dak”.

De toekomst is BIM

Het nieuwe kantoor van Ons is volgens het BIM principe gerealiseerd, een relatief ‘nieuw’ principe in de bouwwereld. “BIM staat voor Building Information Modeling en omvat het proces om door middel van een 3D computermodel samen te werken aan een bouwwerk”, aldus Nic Maes, BIM-Manager bij Mathieu Gijbels. “Dat computermodel bevat alle informatie van het project en stelt deze beschikbaar voor alle betrokken partijen, van bouwheer, architect tot aannemer en onderaannemers. En dit voor alle fases van het gebouw.”

Twee keer bouwen

“BIM is veel meer dan een 3D of een nieuwe technologie”, gaat Nic Maes verder. “BIM kan de bouwwereld en de manier van (samen)werken grondig veranderen. Concreet betekent bouwen in BIM dat we twee keer kunnen bouwen: één keer virtueel en daarna in realiteit, op de werf. Een groot voordeel van BIM is de aanzienlijke besparing op faalkosten. Dankzij BIM kunnen mogelijke fouten al voor de werken opgespoord en aangepast worden. Verder wordt het bouwproces sneller en efficiënter omdat er geen verrassingen meer zijn. Alle informatie in elke bouwfase is actueel”.

“Toen Mathieu Gijbels ons voorstelde om ons project in BIM te realiseren, wisten we niet goed wat BIM voor ons kon betekenen. We kwamen er in de praktijk nooit eerder mee in contact”, aldus Erwin Hermans, Facility Manager bij Ons. “Maar aangezien we als organisatie altijd openstaan voor innovatie en nieuwe ontwikkelingen en technieken wilden we BIM een kans geven. En gaandeweg het traject werden de voordelen van BIM zeker duidelijk. Vooral de snelheid van bouwen van ons toch wel zeer complexe  gebouw is echt opvallend. Ook de timing is zeer goed onder controle. Verder vonden we het een groot voordeel om via het 3D model een veel beter zicht te krijgen van het gebouw. De beleving rond het nieuwe gebouw is via 3D-toepassingen voor niet technisch opgeleide mensen immers veel sterker.

Tot slot beschikken we na de oplevering over een perfect gedocumenteerd dossier van ons gebouw. Ideaal voor het verdere onderhoud en analyse van de verbruikskosten”, besluit Erwin Hermans.

Of het project voor Ons het allereerste BIM-project in Vlaanderen, of zelfs België is? “We durven het niet met 100% zekerheid te zeggen, slechts 90%”, knipoogt Herman Verwimp Marketing & HR directeur van Mathieu Gijbels. “Er zijn projecten die enkel in 3D getekend zijn waar men graag het predikaat BIM op kleeft, of enorm grote projecten zoals het Navo hoofdkwartier waar een bureau een BIM coördinatie uitvoert. Maar we denken toch dat het nieuwe kantoor van Ons het eerste volledig in BIM gerealiseerde bedrijfsbouwproject in Vlaanderen, en misschien zelfs België, is. Een realisatie waar wij uiteraard bijzonder fier op zijn.  En natuurlijk is het onze doelstelling om in de toekomst veel meer projecten in BIM te bouwen”, besluit Herman Verwimp.

mathieu gijbels ons 02

© 2022 - Infosteel