ECCO energiecentrale

Award: Staalbouwwedstrijd 2017 - Genomineerd
Magazine: https://www.infosteel.be/images/magazine/info-steel-51/28/index.html
Video: https://www.infosteel.be/images/cca/2017/Centrale-energetique-ECCO.mp4
Plaats: Route d’Esch, Gasperich
Opdrachtgever: Ville de Luxembourg / Creos, Luxembourg
Architect: Beng Architectes Associés, Esch sur Alzette
Studiebureau: INCA Ingénieurs Conseils Associés, Niederanven
Controlebureau: Secolux, Cappellen / Luxcontrol, Esch-sur-Alzette
Hoofdaannemer: 0
Staalbouwer: 0
Ander staal: CM Attert, Boevange-sur-Attert (façades)
Infosteelleden: INCA, ArcelorMittal
Foto: Eric Chenal

Facade plates with a unique colour and shape

Award: 0
Tekst: The challenge for the construction of a warehouse and offices for Heylen Warehouses was to find a beautiful facade cladding in earth tones. Tata Steel delivered the goods with the colour Seren Copper, whilst the desired verticality was achieved by combining 4 types of plates of varying profile. In total, around 4,200 m² or 34.6 tonnes of cladding was installed: 2,150 m² of single-walled asymmetrical profiles mounted on underlying liner trays and the remaining 2,050 m² of cladding mounted on Galva Omega profiles. The 740 continuous metres of finishing pieces are folded from flat 0.75 mm sheets with a 60 µm prism coating and the warehouse roofing is made up of a total of 6,500 m² of 0.88 mm thick 135R steel decking weighing 72 tonnes. The only steel in the structure of the building is in the roof beams of the office building, the canopies, and the rafting structures for the roof domes. Tubes and beams are in S235JR steel.
Magazine: https://www.infosteel.be/images/magazine/info-steel-64/87/index.html
Plaats: Marthe Versichelenstraat 1, Zwijnaarde
Opdrachtgever: Heylen Warehouses, Herentals
Architect: wilma wastiau, Westerlo / Herselt
Studiebureau: Willy Naessens, Wortegem-Petegem
Hoofdaannemer: Willy Naessens, Wortegem-Petegem
Staalbouwer: Willy Naessens, Wortegem-Petegem
Ander staal: De Keyser Construct, Rijkevorsel (facades)
Infosteelleden: Tata Steel
Foto: Jeroen Verrecht
The challenge for the construction of a warehouse and offices for Heylen Warehouses was to find a beautiful facade cladding in earth tones. Tata Steel delivered the goods with the colour Seren Copper, whilst the desired verticality was achieved by combining 4 types of plates of varying profile. In total, around 4,200 m² or 34.6 tonnes of cladding was installed: 2,150 m² of single-walled asymmetrical profiles mounted on underlying liner trays and the remaining 2,050 m² of cladding mounted on Galva Omega profiles. The 740 continuous metres of finishing pieces are folded from flat 0.75 mm sheets with a 60 µm prism coating and the warehouse roofing is made up of a total of 6,500 m² of 0.88 mm thick 135R steel decking weighing 72 tonnes. The only steel in the structure of the building is in the roof beams of the office building, the canopies, and the rafting structures for the roof domes. Tubes and beams are in S235JR steel.

Faceted steel facade

Award: Public Prize
Tekst: The exterior of the new premises for the Dutch Royal Mint has the look of a vault, with almost no visible openings and a facetted facade inspired by the reliefs on Dutch Euro coins. The silver-gold sheets are standard profiled steel sheets (Isis 55/120-7 point profiles made of S280GD-Z225 grade steel prepainted in 50 µm Granite Silky Shine Gold) mounted on a backing structure of galvanized metal studs and angled in different directions to give a new dimension to the building. In total, approximately 62 tonnes of steel exterior cladding, 56 tonnes of profiles and 6 tonnes of flat steel for the fittings were installed on the facade. Inside the office, the courtyard and entrance are formed by a steel structure with V columns (HEA/HEB/IPE and tubes) – this took a total of 163 tonnes of grade S235/S355 steel with 802 SteelKote EP anti-corrosion protection, 2-component epoxy coating and a single 80 mu coat of RAL 9005 paint.
Magazine: https://www.infosteel.be/images/magazine/info-steel-64/80/index.html
Plaats: Gouden Hoon 1, Houten (NL)
Opdrachtgever: Heylen Warehouses, Herentals
Architect: wilma wastiau, Westerlo / Herselt
Studiebureau: Willy Naessens Industriebouw Nederland, Nieuwkuijk (NL)
Hoofdaannemer: Willy Naessens Industriebouw NL, Nieuwkuijk
Staalbouwer: Reijrink Staalconstructie, Esbeek (NL)
Ander staal: Belfa Construct, Herentals (facades)
Infosteelleden: ArcelorMittal
Foto: Martijn Kort Photography
The exterior of the new premises for the Dutch Royal Mint has the look of a vault, with almost no visible openings and a facetted facade inspired by the reliefs on Dutch Euro coins. The silver-gold sheets are standard profiled steel sheets (Isis 55/120-7 point profiles made of S280GD-Z225 grade steel prepainted in 50 µm Granite Silky Shine Gold) mounted on a backing structure of galvanized metal studs and angled in different directions to give a new dimension to the building. In total, approximately 62 tonnes of steel exterior cladding, 56 tonnes of profiles and 6 tonnes of flat steel for the fittings were installed on the facade. Inside the office, the courtyard and entrance are formed by a steel structure with V columns (HEA/HEB/IPE and tubes) – this took a total of 163 tonnes of grade S235/S355 steel with 802 SteelKote EP anti-corrosion protection, 2-component epoxy coating and a single 80 mu coat of RAL 9005 paint.

Gevelplaten met bijzondere kleur en unieke vorm

Ondertitel: Een ‘zekere’ verticaliteit aanbrengen
Award: 0
Magazine: https://www.infosteel.be/images/magazine/info-steel-64/87/index.html
Plaats: Marthe Versichelenstraat 1, Zwijnaarde
Opdrachtgever: Heylen Warehouses, Herentals
Architect: wilma wastiau, Westerlo / Herselt
Studiebureau: Willy Naessens, Wortegem-Petegem
Hoofdaannemer: Willy Naessens, Wortegem-Petegem
Staalbouwer: Willy Naessens, Wortegem-Petegem
Ander staal: De Keyser Construct, Rijkevorsel (gevels)
Infosteelleden: Tata Steel
Foto: Jeroen Verrecht

Grote Schijn pumping station clad in Corten steel expanded metal

Award: 0
Tekst: Since the Grote Schijn pumping station is such an eye-catching feature of the landscape near the Antwerp ring road and cycle path, a decision was made to clad it in Corten steel expanded metal. To enhance the effect still further, Corten steel was also used for the surrounding fencing and two entrance gates. The main building was first fitted with a supporting structure or skeleton weighing approximately 35 tonnes and made of steel girders that had first been hot-dip galvanized and then powder coated in brown. The side walls and roof were then clad with Corten steel cassettes. Along the side of the jacks and the back, both the girders of the supporting structure and the cassettes were rounded off to increase architectural impact, and eight panel doors made of expanded metal were fitted to conceal the doors in the concrete building. Including the fencing and the gates, a total of around 1,400 m² of expanded metal was fitted.
Magazine: https://www.infosteel.be/images/magazine/info-steel-64/89/index.html
Plaats: Ten Eekhovelei, Antwerpen
Opdrachtgever: Lantis, Antwerpen
Architect: Zwarts & Jansma Architects, Amsterdam (NL)
Controlebureau: Sweco Belgium, Brussel
Hoofdaannemer: THV Schijnpoort, Borgerhout
Staalbouwer: G&D Construct, Sint-Katelijne-Waver
Ander staal: MetalXL, Zaandam (NL) (fabricatie facades) / G&D Construct, Sint-Katelijne-Waver (plaatsing facades)
Infosteelleden: Sweco
Foto: Kattoo Hillewaere (Kattoo Bedrijsfotografie)
Since the Grote Schijn pumping station is such an eye-catching feature of the landscape near the Antwerp ring road and cycle path, a decision was made to clad it in Corten steel expanded metal. To enhance the effect still further, Corten steel was also used for the surrounding fencing and two entrance gates. The main building was first fitted with a supporting structure or skeleton weighing approximately 35 tonnes and made of steel girders that had first been hot-dip galvanized and then powder coated in brown. The side walls and roof were then clad with Corten steel cassettes. Along the side of the jacks and the back, both the girders of the supporting structure and the cassettes were rounded off to increase architectural impact, and eight panel doors made of expanded metal were fitted to conceal the doors in the concrete building. Including the fencing and the gates, a total of around 1,400 m² of expanded metal was fitted.

Headquarters of ‘100% Light’

Award: 0
Tekst: There is more to illuminating a space than simply installing light bulbs – over time the design of lighting has developed into an art form in which aesthetics and functionality go hand in hand. 100% Light’s new headquarters – a sleek, modern office building that cuts a striking figure from the ring road around Roeselare – had to emanate the same philosophy. The building is to accommodate a showroom and offices, as well as a workshop with loading docks and facilities for an overhead crane. Modern light fittings are often designed to be as slim as possible and this building is based around the same principles. It was essential to minimise the use of columns in the design of the offices and showroom so a box-in-a-box structure was chosen. This gives the impression that the office is sliding out of the shed. The steel structure, in grades S235JR and S275J0, offers the best solutions for a thin floor and slender supporting elements, and a truss structure was used to create the large span of the shed.
Magazine: https://www.infosteel.be/images/magazine/info-steel-64/95/index.html
Plaats: Ventweg-Zuid, Roeselare
Opdrachtgever: 100% Light, Roeselare
Architect: Acb epure, Brussel
Studiebureau: Beeuwsaert Construct, Ledegem
Controlebureau: Bureau Gregoire, Brussel
Hoofdaannemer: Beeuwsaert Construct, Ledegem
Staalbouwer: BSM, Ledegem
Infosteelleden: Beeuwsaert Construct
Foto: Mathias Despriet / Jolien Callens (Beeuwsaert Construct)
There is more to illuminating a space than simply installing light bulbs – over time the design of lighting has developed into an art form in which aesthetics and functionality go hand in hand. 100% Light’s new headquarters – a sleek, modern office building that cuts a striking figure from the ring road around Roeselare – had to emanate the same philosophy. The building is to accommodate a showroom and offices, as well as a workshop with loading docks and facilities for an overhead crane. Modern light fittings are often designed to be as slim as possible and this building is based around the same principles. It was essential to minimise the use of columns in the design of the offices and showroom so a box-in-a-box structure was chosen. This gives the impression that the office is sliding out of the shed. The steel structure, in grades S235JR and S275J0, offers the best solutions for a thin floor and slender supporting elements, and a truss structure was used to create the large span of the shed.

Hoofdkantoor ‘100% Light’

Ondertitel: Slank gebouw moet filosofie uitstralen
Award: 0
Magazine: https://www.infosteel.be/images/magazine/info-steel-64/95/index.html
Plaats: Ventweg-Zuid, Roeselare
Opdrachtgever: 100% Light, Roeselare
Architect: Acb epure, Brussel
Studiebureau: Beeuwsaert Construct, Ledegem
Controlebureau: Bureau Gregoire, Brussel
Hoofdaannemer: Beeuwsaert Construct, Ledegem
Staalbouwer: BSM, Ledegem
Infosteelleden: Beeuwsaert Construct
Foto: Mathias Despriet / Jolien Callens (Beeuwsaert Construct)
Doorheen de tijd is verlichting meer geworden dan een simpele gloeilamp. Verlichting ontwerpen is een kunst geworden waarbij esthetiek en functionaliteit hand in hand gaan.
Het nieuwe hoofdkantoor van 100% Light moest diezelfde filosofie van functionaliteit en stijl uitstralen. Een strak, modern design van het kantoor dat zorgt voor een ‘opvallend plaatje’ langs de ring van Roeselare. Het gebouw moet ruimte bieden aan een showroom, burelen en een werkplaats met laadkades en voorzieningen voor een rolbrug.
Moderne armaturen worden vaak zo slank mogelijk ontworpen. Zo ook dit gebouw. Bij het ontwerp van de kantoren en showroom was een minimum aan kolommen cruciaal. Er wordt gebruik gemaakt van een box-in-box-structuur. Hierbij lijkt het kantoor uit de loods te schuiven.
De staalstructuur, in kwaliteit S235JR en S275J0, biedt de beste oplossingen voor een dunne vloeropbouw en slanke draagelementen. Voor de grote overspanning van de loods is gebruik gemaakt van een vakwerkstructuur.

Inbreiding van een doe-het-zelfzaak in bouwblok

Ondertitel: Stalen slangvormig tetrisblok
Award: 0
Magazine: https://www.infosteel.be/images/magazine/info-steel-64/88/index.html
Plaats: Brugstraat 20, Sint-Job-in-‘t-Goor
Opdrachtgever: Projectvisie, Wijnegem
Architect: Polygoon Architectuur, Antwerpen
Studiebureau: Ingenieursbureau Concreet, Kapellen
Controlebureau: Planet (Sweco), Antwerpen
Hoofdaannemer: Bouwbedrijf Menbo, Essen
Staalbouwer: Martens Constructies, Hoogstraten
Ander staal: Martens Constructies, Hoogstraten (gevels)
Infosteelleden: Joris Ide
Foto: Jessy van der Werff fotografie
Om de typische Vlaamse lintbebouwing in de dorpskern radicaal te doorbreken, werd het pand middenin het bestaande bouwblok als een slangvormig tetrisblok ingebreid.
Het gebouw kreeg een typisch industriële vorm met een licht hellend dak waarbij de gevel aan de voorkant werd uitgesneden. De ganse bovenstructuur is van staal: zowel de kolommen als de liggers, de wanden, het dak als de buitenpanelen. Alle elementen – staalkwaliteit S235 – werden aangevoerd en ter plaatse gemonteerd. De zware liggers voor de kelderafdekking vereisten de nodige aandacht en precisie. Alles samen werd meer dan 76 ton staal verwerkt.
De geïsoleerde gevelbekleding (JI WALL 1000 VB M van Joris Ide) heeft een anthracietgrijze kleur en microrib-profilering. Het dak is opgebouwd met geprofileerde stalen dakplaten (steeldeck) met een plaatdikte van 0,75 mm (JI 106.250.750 van Joris Ide). In de dakvlakken werden waar nodig langwerpige lichtstraten voorzien.
De hele constructie werd brandwerend gemaakt.
Indruk-wekkende schoonheid

Indruk-wekkende schoonheid

Ondertitel: Goddeeris HQ, Roeselare
Tekst: ‘Mooi’ behoort zowel voor bedenkers als voor beschrijvers tot de officieuze zwarte lijst om een ontwerp te kenschetsen. Het begrip is eigenlijk even tam en vluchtig als helemaal niets zeggen. Met enige schroom nemen zowel opdrachtgever Jan Goddeeris als ontwerpers Gerd Couckhuyt en Dirk De Meyer het woord zonder omzeilende synoniemen in de mond en overkoepelen hiermee -tig waardevolle begrippen. Want als bekwaam persoon bestaat volledige onbevangenheid niet.
Magazine: https://www.infosteel.be/images/magazine/info-steel-66/26/index.html
Plaats: Ovenhoek 26, Roeselare
Opdrachtgever: Goddeeris, Roeselare
Architect: DDM Architectuur & BHOOM CREATIVE DESIGN UNIT, Kortrijk / Kortrijk
Studiebureau: Boydens Engineering, Groot-Bijgaarden
Hoofdaannemer: Bosschaert, Kortrijk
Foto: Peter Verplancke ©lenzer.be

© 2021 - Infosteel