Infrastructuur voor Luikse trams

Ondertitel: Stelplaats, werkplaats en wasstraat
Award: 0
Tekst: Tegen 2022 zal er in Luik een tram rijden die 23 haltes aandoet. Op de site van Bressoux, aan één uiteinde van het traject, zijn het bijbehorende onderhoudscentrum, de wasstraat, de tramstelplaats en een P+R-parking gerealiseerd. Het 4.200 m2 grote onderhoudscentrum is opgebouwd uit een staalstructuur van circa 300 ton, met portalen die loopvlakken en onderhoudspasserelles ondersteunen. De stelplaats van 3.900 m2 is 234 m lang, met 150 ton staal bestaande uit liggers die aan één zijde op een staalkolom rusten en aan de andere kant aan het betonnen gebouw van de P+R-parking verankerd zijn. De wasstraat is dan weer opgetrokken uit betonwanden, die overkapt zijn met stalen kolommen en liggers die op hun beurt de dakplaten en de glazen koepels ondersteunen. Stalen borstweringen en passerelles maken het plaatje compleet. De keuze voor staal lag voor de hand, niet alleen vanwege het economische en esthetische karakter van het materiaal, maar ook gezien het installatiegemak en de uitvoeringssnelheid.
Magazine: https://www.infosteel.be/images/magazine/info-steel-64/85/index.html
Plaats: Rue Pré Commun, Liège
Opdrachtgever: Tram'Ardent, Liège
Architect: Bureau d'Architecture Greisch (bag), Herstal
Studiebureau: Bureau d'études Lemaire (BEL), Liège
Controlebureau: SECO, Bruxelles
Hoofdaannemer: Tram Liège Construction, Liège / Duchêne, Strée
Staalbouwer: Ateliers Mersch, Thimister <br /> OTW / Bureau d’études Greisch (beg) / Canevas (Donneur d’ordre)
Infosteelleden: Ateliers Mersch, Greisch, SECO
Foto: Thierry Mersch (Ateliers Mersch)

Kantoor, magazijn en werkplaats voor Goddeeris

Ondertitel: Met staal in hoofdrol
Award: Speciale vermelding cat. Industriële gebouwen
Magazine: https://www.infosteel.be/images/magazine/info-steel-64/78/index.html
Plaats: Ovenhoek 26, Roeselare
Opdrachtgever: Goddeeris, Roeselare
Architect: DDM Architectuur & BHOOM CREATIVE DESIGN UNIT, Kortrijk
Studiebureau: Boydens Engineering, Groot-Bijgaarden
Hoofdaannemer: Bosschaert, Kortrijk
Foto: Peter Verplancke @lenzer.be
De firma Goddeeris installeert HVAC en industriële piping en heeft de afgelopen jaren een versnelde groei doorgemaakt. Verhuizen naar een nieuwe locatie was dan ook voor hen de enige optie.
Het bouwprogramma omvat enerzijds 850 m2 kantoorruimte voor management en projectingenieurs aangevuld met sociale ruimtes voor het hele team, anderzijds een magazijn en werkplaats van 1500 m2 en ten slotte een overdekte parkeerplaats voor bedrijfsvoertuigen van bijna 1800 m2.
De verkeersafwikkeling van de 120 medewerkers – die aankomen met eigen vervoer en van wie de meeste dagelijks met bedrijfsvoertuigen naar de werven vertrekken – en de vele vrachtwagens van leveranciers die materialen leveren en ophalen, had een bepalende invloed op het ontwerp.
Het oplijnen van het gebouw met de afgeschuinde perceelgrenzen en het afronden van hoeken in functie van draaicirkels voor het verkeer waardoor de bruikbare oppervlakte kon worden gemaximaliseerd, resulteerde in een niet-orthogonaal grondplan.
Karakteristieke vakwerkspanten creëren synergie tussen oud en nieuw

Karakteristieke vakwerkspanten creëren synergie tussen oud en nieuw

Ondertitel: The Cool Factory
Tekst: Wie Herentals verlaat via de N13 en de brug over het Albertkanaal kan niet naast ‘The Cool Factory’ kijken, want de indrukwekkende glasgevel van het hoofdgebouw torent fier boven alles en iedereen uit. Het is de nieuwe uitvalsbasis van een ambitieuze bouwheer die duurzaamheid, functionaliteit en esthetiek hoog in het vaandel draagt. Creative Cooling Group vestigde zich op een voormalige Britse legerbasis en opteerde voor een gulden middenweg tussen nieuwbouw en renovatie. Een deel van de bestaande militaire loodsen werd opgeknapt en aangevuld met een rijzige nieuwbouw, die een identieke zadeldakstructuur met stalen vakwerkspanten kreeg. Subtiele architecturale knipogen naar de corebusiness van de onderneming maken het plaatje compleet.
Magazine: https://www.infosteel.be/images/magazine/info-steel-69/42/index.html
Plaats: Rietbroek 2, Herentals
Opdrachtgever: Creative Cooling Group, Herentals
Architect: wilma wastiau, Westerlo
Studiebureau: Lievens und Partner, Aken (DE)
Hoofdaannemer: Altez Construction Group, Tielt
Staalbouwer: Altez Construction Group, Tielt
Infosteelleden: Meco Metal
Foto: Lucid

Katoen Natie, Blokveld 5

Award: 0
Tekst: Katoen Natie has recently had three new warehouses built in the Waasland harbour. One of these (Warehouse B) has a free span of 70 m and free height of 12.5 m, making it even ideal for use as an events hall. And that’s exactly what happened when a venue was needed for ‘Vossen’ – a cycle tour through the Waasland region based on the medieval story of Reynard the Fox. The warehouse fitted the bill and was transformed into a genuine ‘fox’s den’ for the occasion. Steel grades S235 and S355 were both used in the construction of the warehouses, with the basic structure of the front part of the ‘events hall’ comprising steel trusses and columns – a challenge in terms of engineering. The rear part is constructed in the traditional manner. The facade shell is made up of 140 mm thick liner trays with an integrated 200 mm thick glass wool insulation plate. The outside of the entire structure is clad in steel plate in the characteristic Katoen Natie ‘mushroom’ colour.
Magazine: https://www.infosteel.be/images/magazine/info-steel-64/91/index.html
Plaats: Oudedijk 1 Kaai 1998, Kallo-Beveren
Opdrachtgever: Katoen Natie, Kallo-Beveren
Architect: Arcade Groep, Kontich
Studiebureau: ASK Romein, Malle
Controlebureau: Eveka, Sint-Niklaas
Hoofdaannemer: ASK Romein, Malle
Staalbouwer: ASK Romein, Malle
Ander staal: SAB-profiel, Ijsselstein (NL) (leverancier)
Infosteelleden: ASK-Romein, SAB-profiel
Foto: Sepp van Dun (LUCID)

Katoen Natie, Blokveld 5

Ondertitel: Magazijn als evenementenhal met 70 m vrije overspanning
Award: 0
Magazine: https://www.infosteel.be/images/magazine/info-steel-64/91/index.html
Plaats: Oudedijk 1 Kaai 1998, Kallo-Beveren
Opdrachtgever: Katoen Natie, Kallo-Beveren
Architect: Arcade Groep, Kontich
Studiebureau: ASK Romein, Malle
Controlebureau: Eveka, Sint-Niklaas
Hoofdaannemer: ASK Romein, Malle
Staalbouwer: ASK Romein, Malle
Ander staal: SAB-profiel, Ijsselstein (NL) (leverancier)
Infosteelleden: ASK-Romein, SAB-profiel
Foto: Sepp van Dun (LUCID)
L’acier, un alliage esthétique et élégant

L’acier, un alliage esthétique et élégant

Ondertitel: 100%LIGHT à Roeselare (Roulers)
Tekst: L’entreprise 100% LIGHT, basée à Roulers, propose des solutions adaptées aux applications résidentielles, commerciales et autres. Un concept éblouissant à la finition parfaite avec en prime un confort d’éclairage, voilà les leitmotivs qui ont poussé Charles-Emmanuel Heurion à fonder en 2004 100% Light et à poursuivre en 2013 son développement avec son partenaire Tom Rebry.
Magazine: https://www.infosteel.be/images/magazine/info-steel-68/44/index.html
Plaats: Krommebeekpark 41, Roeselare
Opdrachtgever: 100%LIGHT, Roeselare
Architect: Acb Epure, Brussel
Studiebureau: Bureau Grégoire, Brussel
Hoofdaannemer: Beeuwsaert Construct, Ledegem
Staalbouwer: Beeuwsaert Construct, Ledegem
Ander staal: Dry Ceuninghen / KOB, Brugge
Infosteelleden: Beeuwsaert Construct, ArcelorMittal, Joris Ide
Foto: Klaas Verdru

Liège tram depot

Award: 0
Tekst: By 2022, a tram serving 23 stops will be running in Liège. The maintenance centre, washing facility, tram depot and park and ride car park to support this have been realised on the Bressoux site at one end of the route. The 4,200 m² maintenance centre comprises a steel structure weighing around 300 tonnes, with portals supporting walkways and maintenance passages. The 3,900 m² depot is 234 metres long, weighs 150 tonnes and is made up of steel girders resting on a steel column on one side and anchored to the concrete building of the park and ride car park on the other. The washing facility comprises concrete walls topped with steel columns and girders that in turn support the roof plates and glass domes. Steel parapets and walkways complete the picture. Steel was an obvious choice, not only because of its economic and aesthetic properties, but also because it is quick and easy to install.
Magazine: https://www.infosteel.be/images/magazine/info-steel-64/85/index.html
Plaats: Rue Pré Commun, Liège
Opdrachtgever: Tram'Ardent, Liège
Architect: Bureau d'Architecture Greisch (bag), Herstal
Studiebureau: Bureau d'études Lemaire (BEL), Liège
Controlebureau: SECO, Bruxelles
Hoofdaannemer: Tram Liège Construction, Liège / Duchêne, Strée
Staalbouwer: Ateliers Mersch, Thimister <br> OTW / Bureau d’études Greisch (beg) / Canevas (Donneur d’ordre)
Infosteelleden: Ateliers Mersch, Greisch, SECO
Foto: Thierry Mersch (Ateliers Mersch)
By 2022, a tram serving 23 stops will be running in Liège. The maintenance centre, washing facility, tram depot and park and ride car park to support this have been realised on the Bressoux site at one end of the route. The 4,200 m² maintenance centre comprises a steel structure weighing around 300 tonnes, with portals supporting walkways and maintenance passages. The 3,900 m² depot is 234 metres long, weighs 150 tonnes and is made up of steel girders resting on a steel column on one side and anchored to the concrete building of the park and ride car park on the other. The washing facility comprises concrete walls topped with steel columns and girders that in turn support the roof plates and glass domes. Steel parapets and walkways complete the picture. Steel was an obvious choice, not only because of its economic and aesthetic properties, but also because it is quick and easy to install.

Lineair parkeergebouw in staal

Ondertitel: Architectuur beperkt tot essentie
Award: Laureaat cat. Industriële gebouwen
Tekst: Op de campus Arenberg III, tussen de site van IMEC en het gebouw Computerwetenschappen van KU Leuven werd een nieuw parkeergebouw ingeplant.  Parkeren is niet altijd evident in een drukke universiteitsstad zoals Leuven. Imec en KU Leuven sloegen de handen in elkaar en investeerden samen in de bouw van een gezamenlijk parkeercomplex. Het werd een markant volume met acht bouwlagen en een capaciteit van 740 plaatsen, waarvan twee derde is voorbehouden voor imec en een derde voor de KU Leuven.  De architectuur werd tot de essentie gereduceerd. Het is een open stalen structuur die de dialoog met zijn omgeving aangaat. Het maskeert zijn functie niet. De hellingbanen dragen over drie traveeën (22,50 m) tussen de horizontale vlakken die de verbinding maken met de parkeerniveaus. De overspanning van de hellingbanen wordt gerealiseerd met HE 800 B-profielen die tegelijk de gevelafwerking zijn van zowel de hellingbanen als de kopse zijden van het gebouw.
Magazine: https://www.infosteel.be/images/magazine/info-steel-64/76/index.html
Video: https://youtu.be/szGLzbLha6k
Plaats: Kapeldreef 75, Leuven
Opdrachtgever: Imec  / KU Leuven, Leuven
Architect: Stéphane Beel Architects, Gent
Studiebureau: Sweco Belgium NV, Antwerpen
Hoofdaannemer: Cordeel zetel Hoeselt, Hoeselt
Staalbouwer: Cordeel zetel Temse nv, Temse
Ander staal: Wuyts, Massenhoven (gevels)Metalprojects, Pelt (borstweringen)
Infosteelleden: Cordeel, Dutch Engineering, Sweco, Tata Steel
Foto: Luca Beel

Linear car park building in steel

Award: Laureate cat. Industriel buildings
Tekst: The new parking garage on the Arenberg III campus in Leuven has 8 above-ground floors and provides space for 740 cars and 210 bicycles. It is constructed as a linear car park with the ramps on the outside of the north facade and 3 circulation shafts on the south facade. The slopes on the 142 m long facade along Kapeldreef lend a touch of expressiveness and dynamism to the building. This is architecture stripped back to the essentials: an open steel structure that enters into dialogue with its surroundings. The ramps carry over three bays (22.5 m) between the horizontal surfaces that connect to the parking levels. The span of the ramps is realised using HEB800 profiles that also provide the facade finish for both the ramps and the ends of the building. The floor plates are made of profiled sheet steel and concrete floors that have been left exposed at the bottom.
Magazine: https://www.infosteel.be/images/magazine/info-steel-64/76/index.html
Video: https://youtu.be/szGLzbLha6k
Plaats: Kapeldreef 75, Leuven
Opdrachtgever: Imec  / KU Leuven, Leuven
Architect: Stéphane Beel Architects, Gent
Studiebureau: Sweco Belgium NV, Antwerpen
Hoofdaannemer: Cordeel zetel Hoeselt, Hoeselt
Staalbouwer: Cordeel zetel Temse nv, Temse
Ander staal: Wuyts, Massenhoven (facades)<br>Metalprojects, Pelt (borstweringen)
Infosteelleden: Cordeel, Dutch Engineering, Sweco, Tata Steel
Foto: Luca Beel
The new parking garage on the Arenberg III campus in Leuven has 8 above-ground floors and provides space for 740 cars and 210 bicycles. It is constructed as a linear car park with the ramps on the outside of the north facade and 3 circulation shafts on the south facade. The slopes on the 142 m long facade along Kapeldreef lend a touch of expressiveness and dynamism to the building. This is architecture stripped back to the essentials: an open steel structure that enters into dialogue with its surroundings. The ramps carry over three bays (22.5 m) between the horizontal surfaces that connect to the parking levels. The span of the ramps is realised using HEB800 profiles that also provide the facade finish for both the ramps and the ends of the building. The floor plates are made of profiled sheet steel and concrete floors that have been left exposed at the bottom.

Modulaire uitbreiding voor de productie van vaccins

Ondertitel: Overspanningen van bijna 40 m
Award: 0
Magazine: https://www.infosteel.be/images/magazine/info-steel-64/84/index.html
Plaats: Rue Laid Burniat 1, Louvain-la-neuve
Opdrachtgever: ZOETIS BELGIUM, Louvain-la-neuve
Architect: SYNTAXE Architectes, Haut-Ittre
Studiebureau: Bureau LEMAIRE, Liège (Angleur)
Hoofdaannemer: Edibosud, Wavre
Staalbouwer: Edibosud, Wavre
Ander staal: Edibosud, Wavre (façades)
Infosteelleden: Edibo
Foto: Utku Pekli

Modular extension for vaccine production

Award: 0
Tekst: To allow production to be expanded from five to eight lines, the Zoetis plant in the Louvain-la-Neuve science park has been enlarged by a 2,500 m² extension in a similar style to the existing building. Despite spans of almost 40 metres, there are virtually no supporting columns on the ground floor. The building features three storeys: the ground floor housing the production unit, a technical mezzanine floor for circulation, and a storey under the roof, where the building services are located. The latter is integrated into the space between the roof beams in a square block. The supporting structure consists of rolled S235 sections for the edges of the trusses, floor beams and columns, and S355 sections for the diagonals of the trusses (to minimise their diameter). The steel skeleton weighs approximately 250 tonnes and the extension took around a year to build.
Magazine: https://www.infosteel.be/images/magazine/info-steel-64/84/index.html
Plaats: Rue Laid Burniat 1, Louvain-la-neuve
Opdrachtgever: ZOETIS BELGIUM, Louvain-la-neuve
Architect: SYNTAXE Architectes, Haut-Ittre
Studiebureau: Bureau LEMAIRE, Liège (Angleur)
Hoofdaannemer: Edibosud, Wavre
Staalbouwer: Edibosud, Wavre
Ander staal: Edibosud, Wavre (façades)
Infosteelleden: Edibo
Foto: Utku Pekli
To allow production to be expanded from five to eight lines, the Zoetis plant in the Louvain-la-Neuve science park has been enlarged by a 2,500 m² extension in a similar style to the existing building. Despite spans of almost 40 metres, there are virtually no supporting columns on the ground floor. The building features three storeys: the ground floor housing the production unit, a technical mezzanine floor for circulation, and a storey under the roof, where the building services are located. The latter is integrated into the space between the roof beams in a square block. The supporting structure consists of rolled S235 sections for the edges of the trusses, floor beams and columns, and S355 sections for the diagonals of the trusses (to minimise their diameter). The steel skeleton weighs approximately 250 tonnes and the extension took around a year to build.

Office, warehouse and workshop for Goddeeris

Award: Special mention cat. Industriels buildings
Tekst: Goddeeris NV had been growing so fast in recent years that moving to a new location was the only option. The building programme for the company – which installs HVAC and industrial piping – included office space for management plus social areas for the entire team, a warehouse and workshop and a covered car park. This project employed steel in a variety of forms and applications: profiled sheet mounted on sandwich panels or a frame in the facade finish; frames for the mounting of the facade finish made of tubes and profiles affixed to the main structure and with faceted rounded parts; porticoes made of steel profiles as the main structure for office and workshop; trusses made of profiles and tubes for the roofing of the carport; roof deck made of profiled panels finished with insulation and roof sealing; monocoques for staircases and mezzanines in offices made of bent 10 mm steel sheets welded together on site.
Magazine: https://www.infosteel.be/images/magazine/info-steel-64/78/index.html
Plaats: Ovenhoek 26, Roeselare
Opdrachtgever: Goddeeris, Roeselare
Architect: DDM Architectuur & BHOOM CREATIVE DESIGN UNIT, Kortrijk
Studiebureau: Boydens Engineering, Groot-Bijgaarden
Hoofdaannemer: Bosschaert, Kortrijk
Foto: Peter Verplancke @lenzer.be
Goddeeris NV had been growing so fast in recent years that moving to a new location was the only option. The building programme for the company – which installs HVAC and industrial piping – included office space for management plus social areas for the entire team, a warehouse and workshop and a covered car park. This project employed steel in a variety of forms and applications: profiled sheet mounted on sandwich panels or a frame in the facade finish; frames for the mounting of the facade finish made of tubes and profiles affixed to the main structure and with faceted rounded parts; porticoes made of steel profiles as the main structure for office and workshop; trusses made of profiles and tubes for the roofing of the carport; roof deck made of profiled panels finished with insulation and roof sealing; monocoques for staircases and mezzanines in offices made of bent 10 mm steel sheets welded together on site.

© 2021 - Infosteel