Optoppen voor vergroting en vergezicht

Ondertitel: Uitgekiende constructie
Award: 0
Magazine: https://www.infosteel.be/images/magazine/info-steel-64/51/index.html
Plaats: Privé
Opdrachtgever: Privé
Architect: LAVA Architecten, Leuven
Studiebureau: AB Associates, Hasselt
Hoofdaannemer: Renopact, Herentals
Infosteelleden: AB Associates
Foto: Toon Grobet (Lumecore)
Gezien de 60 m2 grote dakuitbreiding een grote impact heeft op het beperkte basisvolume, zocht de architect een vorm die het volume minimaliseert, door een knik te geven in voor- en achtergevel.
Om de lasten te spreiden werd de zeshoekige optopping over drie HE 240 A-profielen verdeeld. De traparm wordt aan een vierde profiel opgehangen. Deze profielen werden in signaaloranje RAL2010 geaccentueerd. De skeletbouw weeft zich als het ware tussen deze profielen.
Deze optopping is bij uitstek een ecologisch en economisch uitgangspunt: er is geen extra voetafdruk, de fundering wordt gerecupereerd, de technieken worden beperkt uitgebreid, ook met zonnepanelen. De structuur werd ter plaatse geassembleerd, maar kan ook opnieuw worden gedemonteerd, o.a. tot tuinpaviljoen.
De krappe woonomgeving wordt met deze uitbreiding getuned tot een beleefbare meegroeiwoning. De polyvalentie van de optopping bevordert de levensduur van het vastgoed aanzienlijk.

Over-structure extension for more space and a panoramic view

Award: 0
Tekst: Since the 60 m2 roof extension has a major impact on the small primary space, the architect sought out a form that minimises the volume by incorporating a kink into the front and rear facades. A rectangular living space was inscribed within this hexagon. To spread the loads, the hexagonal extension was distributed over three HEA240 sections, and the staircase arm is suspended from a fourth section. These sections were picked out in RAL2010 signal orange, with the skeleton construction appearing to weave its way between them. This over-structure extension provides an excellent starting point for great ecological and economic performance: there is no extra footprint, the foundation is recovered, the building services only require limited extension and the design also incorporates solar panels.The structure was assembled on site, but can also be disassembled and repurposed: for example for a garden pavilion. A cramped living environment has been transformed into a liveable home that grows with you, and the versatility of the structure considerably enhances its life span.
Magazine: https://www.infosteel.be/images/magazine/info-steel-64/51/index.html
Plaats: Private
Opdrachtgever: Private
Architect: LAVA Architecten, Leuven
Studiebureau: AB Associates, Hasselt
Hoofdaannemer: Renopact, Herentals
Infosteelleden: AB Associates
Foto: Toon Grobet (Lumecore)
Since the 60 m2 roof extension has a major impact on the small primary space, the architect sought out a form that minimises the volume by incorporating a kink into the front and rear facades. A rectangular living space was inscribed within this hexagon. To spread the loads, the hexagonal extension was distributed over three HEA240 sections, and the staircase arm is suspended from a fourth section. These sections were picked out in RAL2010 signal orange, with the skeleton construction appearing to weave its way between them. This over-structure extension provides an excellent starting point for great ecological and economic performance: there is no extra footprint, the foundation is recovered, the building services only require limited extension and the design also incorporates solar panels.The structure was assembled on site, but can also be disassembled and repurposed: for example for a garden pavilion. A cramped living environment has been transformed into a liveable home that grows with you, and the versatility of the structure considerably enhances its life span.

Prefabrication based on steel frame construction

Award: 0
Tekst: Golfview is a contemporary residential project in Tielt-Winge with a view of the golf course. The development comprises six semi-detached near energy-neutral houses and its ambitious design was made possible by intelligent prefabrication, a revolutionary construction method in which all steel frame elements are produced entirely off site. At the heart of the project is a factory-built steel skeleton that serves as the foundation for walls, floors and roof. The offsite production of the prefabricated steel frame panels gave rise to average assembly times of 2 days per house, including windows, all exterior finishing and a large part of the interior finishing, and leaving the building services ready for connection. The houses were then fitted with acoustic and thermal insulation, the necessary cladding, a facade finish in stone strips, and windows. As well as the prefabricated steel frame panels, the building services are also supplied prefabricated.
Magazine: https://www.infosteel.be/images/magazine/info-steel-64/50/index.html
Plaats: Wingerstraat 2, Tielt-Winge
Opdrachtgever: HeppiConstruct, Tielt Winge
Architect: beSteel, Lubbeek
Studiebureau: beSteel, Lubbeek
Hoofdaannemer: HeppiConstruct, Houwaart
Staalbouwer: beSteel, Lubbeek
Infosteelleden: ArcelorMittal, beSteel
Foto: rendering
Staal verenigt oud en nieuw

Staal verenigt oud en nieuw

Ondertitel: Het staalskelet dat snelheid, esthetiek en degelijkheid garandeert
Tekst: Een oude woning verbouwen is niet evident. Zeker niet als het gaat om een exemplaar uit de 18de eeuw en de relatie met de tuin vrijwel nihil is. Respect voor het bestaande gekoppeld aan research naar eigentijdse oplossingen lagen aan de basis van deze opmerkelijke renovatie.
Magazine: https://www.infosteel.be/images/magazine/info-steel-66/56/index.html
Plaats: Privé
Opdrachtgever: Privé
Architect: Saskia Horions, Diest
Studiebureau: ESA, Sint-Truiden
Staalbouwer: Diliën Metaalwerken, Houthalen-Helchteren
Ander staal: ArcelorMittal (façades)
Infosteelleden: ArcelorMittal, Diliën Metaalwerken
Foto: Luc Roymans Photography

Stalen uitbreiding symboliseert de kracht van eenvoud

Ondertitel: Stalen toevoeging als één geheel ontworpen met geïntegreerde trap
Award: 0
Magazine: https://www.infosteel.be/images/magazine/info-steel-64/47/index.html
Plaats: Privé
Opdrachtgever: Privé
Architect: AUXAU Atelier d'architecture, Bruxelles
Studiebureau: UTIL, Brussel
Staalbouwer: Ateliers Melens et Dejardin, Jupille-Sur-Meuse
Foto: Severin Malaud
Deze privéwoning in het centrum van Brussel onderging een grondige metamorfose dankzij de toevoeging van een stalen uitbreiding aan de achterzijde (4 x 4,5 x 6 m hoog; ± 4500 kg), die als één geheel ontworpen is – inclusief geïntegreerde trap. Dankzij de prefabricage in het atelier (drie weken + één week verfwerken) nam de plaatsing van dit nieuwe volume slechts drie uur in beslag.
Het is opgetrokken in staalplaat van 5 mm dik, die versterkt is met een geheel van vijf portalen met een dikte van 20 mm en een breedte van 100 mm. Deze uitgepuurde structuur maakte het mogelijk om de aanvullende ruimte te optimaliseren. Het geschilderde staal fungeert niet enkel als visuele signatuur van het project, maar ook als binnenschil. Bovendien is de stalen cocon waterdicht en fungeert hij dus ook als natuurlijk dampscherm onder de buitengevelisolatie waarmee hij is ingepakt. Het staal is tevens volledig recycleerbaar.

© 2021 - Infosteel