Steel extension symbolises the power of simplicity

Award: 0
Tekst: This private house in the centre of Brussels has been completely transformed by the addition of a steel extension at the rear. This 6 m high extension standing 4.5 m long and 4 m wide and weighing around 4,500 kg, was designed as a whole and includes an integral staircase. As the new building section had been prefabricated in the workshop (a process that took three weeks plus a further one week for painting) it was installed in just three hours. The pared-down construction of 5 mm sheet steel reinforced with a set of five 20 mm thick by 100 mm wide portals made it possible to optimise the additional space, and the painted steel serves not only as a visual signature of the project, but also as an inner shell. The waterproof steel cocoon also acts as a natural vapour barrier beneath the external wall insulation around it. The steel is also fully recyclable.
Magazine: https://www.infosteel.be/images/magazine/info-steel-64/47/index.html
Plaats: Private
Opdrachtgever: Private
Architect: AUXAU Atelier d'architecture, Bruxelles
Studiebureau: UTIL, Brussel
Staalbouwer: Ateliers Melens et Dejardin, Jupille-Sur-Meuse
Foto: Severin Malaud
This private house in the centre of Brussels has been completely transformed by the addition of a steel extension at the rear. This 6 m high extension standing 4.5 m long and 4 m wide and weighing around 4,500 kg, was designed as a whole and includes an integral staircase. As the new building section had been prefabricated in the workshop (a process that took three weeks plus a further one week for painting) it was installed in just three hours. The pared-down construction of 5 mm sheet steel reinforced with a set of five 20 mm thick by 100 mm wide portals made it possible to optimise the additional space, and the painted steel serves not only as a visual signature of the project, but also as an inner shell. The waterproof steel cocoon also acts as a natural vapour barrier beneath the external wall insulation around it. The steel is also fully recyclable.

Terrassen van de K-Tower

Ondertitel: Spiegelend patchwork voor fijnzinnige toren
Award: Genomineerd
Magazine: https://www.infosteel.be/images/magazine/info-steel-64/38/index.html
Plaats: Diksmuidekaai 11, Kortrijk
Opdrachtgever: THV K-TOWER -  Van Roey Vastgoed & Koramic Real Estate, Rijkevorsel
Architect: Philippe SAMYN and PARTNERS architects & engineers, Uccle
Studiebureau: Studiebureau STEDEC, Roeselare
Hoofdaannemer: THV Guldensporen (Groep Van Roey, Rijkevorsel & Algemene Bouw Maes, Gent)
Staalbouwer: Metal Projects, Overpelt
Ander staal: Prince Cladding Benelux, Leiden (NL) (gevels)
Foto: Carol Kohen
Met zijn bovengrondse oppervlakte van 11.348 m² hertekent de K-Tower niet alleen de Kortrijkse skyline, maar ook het residentiële vastgoedwezen in Vlaanderen. De doordachte, nauwkeurige manier waarop de ruimtelijke indeling van de toren, de circulatiekern en de appartementen op punt is gesteld, in combinatie met het ontwerp van de gevels, de terrassen in geperforeerd plaatstaal en de kleurrijke inkomhal, verdient alle lof. Er waren tal van vergaderingen en analyses – zowel brainstorms als uitvoeringsstudies – nodig om de puntjes op de i te zetten. Het resultaat: een rijzig gebouw met een erg beperkte footprint van 480 m², dat plaats biedt aan 65 appartementen, verspreid over 22 verdiepingen.
Dankzij de flexibele inrichting van elke verdieping, de diverse oriëntaties van elk appartement en de grote, alternerende, dubbelhoge terrassen genieten alle wooneenheden van een overvloedige bezonning, een riante natuurlijke lichtinval en schitterende panoramische uitzichten. Alsof de bewoners permanent met vakantie zijn …

Upgrade and transformation to holiday home

Award: Nominee
Tekst: A tearoom on the edge of the Zoete Waters in Oud-Heverlee dating back to the 1950s has been given a new lease of life as a wellness centre and luxury holiday home. The existing building was topped with steel porticos and wooden joinery before being clad with weather-resistant steel. Near the bedrooms, the weatherproof steel cladding features a specific perforation pattern that allows light to enter without compromising privacy, whilst also emphasizing the geometry of the building. An image of a birch forest has been laser cut onto the side, behind which the ventilation facilities are hidden. Because of the weight of the addition, combined with the fact that the existing bungalow had weak foundations and lightweight load-bearing walls, the superstructure is made of HEA-section steel gantries. The weatherproof steel blends in perfectly with the surrounding nature and ensures seamless integration into the landscape.
Magazine: https://www.infosteel.be/images/magazine/info-steel-64/44/index.html
Plaats: Oud-Heverlee
Opdrachtgever: Private
Architect: guerrilla office architects, Leuven
Studiebureau: Studiebureau IRS, Kortenberg
Hoofdaannemer: Peter Den Ruyter, Zoutleeuw
Staalbouwer: Peter Den Ruyter, Zoutleeuw
Ander staal: Metal Design Works, Eindhoven (NL) (facades)
Foto: Geert De Neuter (guerrilla office architects)
A tearoom on the edge of the Zoete Waters in Oud-Heverlee dating back to the 1950s has been given a new lease of life as a wellness centre and luxury holiday home. The existing building was topped with steel porticos and wooden joinery before being clad with weather-resistant steel. Near the bedrooms, the weatherproof steel cladding features a specific perforation pattern that allows light to enter without compromising privacy, whilst also emphasizing the geometry of the building. An image of a birch forest has been laser cut onto the side, behind which the ventilation facilities are hidden. Because of the weight of the addition, combined with the fact that the existing bungalow had weak foundations and lightweight load-bearing walls, the superstructure is made of HEA-section steel gantries. The weatherproof steel blends in perfectly with the surrounding nature and ensures seamless integration into the landscape.

Van houten chalet tot hedendaagse woning

Ondertitel: Uitbreiding afgestemd op de omringende eikenbomen
Award: 0
Magazine: https://www.infosteel.be/images/magazine/info-steel-64/48/index.html
Plaats: Privé
Opdrachtgever: Privé
Architect: BASIL architecture, Aalter
Studiebureau: Studieburo Mouton, Gent
Hoofdaannemer: Deceuninck Arco, Aalter
Staalbouwer: De Wandeler, Torhout
Ander staal: Vanhoutte Maes, Oostkamp (gevels)
Infosteelleden: De Wandeler, Kingspan, Mouton
Foto: Giulia Frigerio
Deze voormalige houten chalet werd omgevormd tot een volwaardige hedendaagse eengezinswoning, waarbij de volumetrie van de uitbreiding is afgestemd op de positionering van de omringende eikenbomen.
De basisstructuur van de uitbreidingsvolumes (links en rechts van de bestaande chalet) is geconstrueerd als staal‑skelet en bekleed met sandwichpanelen op de wand- en dakzones (KS1000RW en KS1000XD van Kingspan), waarna een hoogstaande binnen- en buitenafwerking – respectievelijk gipskartonbeplating en zwarte geoliede houten gevelbekleding – gerealiseerd zijn om het geheel een uitgepuurde uitstraling te geven.
Ter hoogte van de goudkleurige geanodiseerde voorgevel is een stalen vakwerkstructuur op minimale steunpunten geplaatst om de oude vloerstructuur en dakopbouw te onderschoren en het nieuwe gevelvlak met dakoverspanningen op te vangen.
De staalstructuur is goed voor circa 7 ton S235JR-staal, opgebouwd uit HE 140 A, HE 140 B, IPE 270, platstaal 50x120 enzovoort.

White-painted steel is common theme in major renovations

Award: 0
Tekst: From the outside it looks like an old, terraced house, but once inside you find a contemporary unit comprising a home and a studio space that function independently of each other and each have their own entrance on the street and garden side. The renovation budget was modest, so structural work was kept to a minimum: a small annex was added at the back on the ground floor, but otherwise only the connections between the existing rooms were changed to allow them to be used for their new functions. The former stairway hall made way for an impressively tall open staircase that rises from a spacious open-plan lounge. The choice of materials and detailing has been kept simple, with uniform yet sophisticated, white-painted steel forming the common thread running through all new elements. The single colour and the use of tensile steel give the interior spaces a light and airy character.
Magazine: https://www.infosteel.be/images/magazine/info-steel-64/49/index.html
Plaats: Private
Opdrachtgever: Private
Architect: Architect Hans Maes, Houthalen
Studiebureau: Dubimax engineering, Hasselt
Staalbouwer: IMA Creaties, Tessenderlo
Foto: Tim Van de Velde Photography
From the outside it looks like an old, terraced house, but once inside you find a contemporary unit comprising a home and a studio space that function independently of each other and each have their own entrance on the street and garden side. The renovation budget was modest, so structural work was kept to a minimum: a small annex was added at the back on the ground floor, but otherwise only the connections between the existing rooms were changed to allow them to be used for their new functions. The former stairway hall made way for an impressively tall open staircase that rises from a spacious open-plan lounge. The choice of materials and detailing has been kept simple, with uniform yet sophisticated, white-painted steel forming the common thread running through all new elements. The single colour and the use of tensile steel give the interior spaces a light and airy character.

Witgelakt staal als leitmotiv voor verbouwing

Ondertitel: Open trappengeheel met een indrukwekkende hoogte
Award: 0
Magazine: https://www.infosteel.be/images/magazine/info-steel-64/49/index.html
Plaats: Privé
Opdrachtgever: Privé
Architect: Architect Hans Maes, Houthalen
Studiebureau: Dubimax engineering, Hasselt
Staalbouwer: IMA Creaties, Tessenderlo
Foto: Tim Van de Velde Photography
Wat aan de voorgevel een oud rijhuis lijkt, is binnenin een hedendaags geheel met een woonst en een atelierruimte. Beide entiteiten functioneren onafhankelijk van elkaar en hebben een inkom aan de straat- en tuinzijde. Het verbouwingsbudget was niet groot, dus de constructieve ingrepen werden tot een minimum beperkt. Op het gelijkvloers kwam er een kleine aanbouw bij (aan de achterzijde) en voor het overige zijn enkel de verbindingen tussen de bestaande kamers gewijzigd om ze een nieuwe functie te kunnen geven.
De voormalige traphal maakte plaats voor een open trappengeheel met een indrukwekkende hoogte, die vertrekt vanuit een ruime doorzonhal. De materiaalkeuze en de detailleringen zijn eenvoudig gehouden. Verfijnd maar uniform, witgelakt staal vormde het leitmotiv bij de toevoeging van alle nieuwe elementen. De uniforme kleur en het gebruik van trekstaal geven de binnenruimtes een licht en luchtig karakter.

© 2021 - Infosteel