Alien sculpture in the landscape

Award: Laureate cat. Specific elements in steel
Tekst: A giant sculpture has been erected at the highest point of the Kempense Heuvelrug near Kasterlee. This permanent structure, which sits atop the 30 m high dormant land dune of the Hoge Mouw has been designed especially for the site, and comprises a faceted head made up of 2,115 welded-together 6 mm metal triangles in the form of a dome. Pieces have been cut out in places and you can walk into the hollow space within the sculpture from one side. The colossus measures 6 x 5 x 3 m and weighs around 2 tonnes, its size bringing to mind excavated fragments of sculptures from ancient times. The work thus toys with art-historical and site-specific references that spring from the extraordinary nature of the place, whilst at the same time forming a new, alien element in the landscape that fuels the creation of new myths.
Magazine: https://www.infosteel.be/images/magazine/info-steel-64/54/index.html
Video: https://youtu.be/217D-XTsFHw
Plaats: Provinciaal Groendomein Hoge Mouw, Kasterlee
Opdrachtgever: Provincie Antwerpen, Retie
Architect: Gijs Van Vaerenbergh, Leuven
Studiebureau: Ney & Partners, Watermaal-Bosvoorde
Hoofdaannemer: Arel, Balen
Staalbouwer: Arel, Balen
Infosteelleden: Ney & Partners
Foto: Matthijs van der Burgt
A giant sculpture has been erected at the highest point of the Kempense Heuvelrug near Kasterlee. This permanent structure, which sits atop the 30 m high dormant land dune of the Hoge Mouw has been designed especially for the site, and comprises a faceted head made up of 2,115 welded-together 6 mm metal triangles in the form of a dome. Pieces have been cut out in places and you can walk into the hollow space within the sculpture from one side. The colossus measures 6 x 5 x 3 m and weighs around 2 tonnes, its size bringing to mind excavated fragments of sculptures from ancient times. The work thus toys with art-historical and site-specific references that spring from the extraordinary nature of the place, whilst at the same time forming a new, alien element in the landscape that fuels the creation of new myths.

Atrium Mercier in Luxemburg

Award: 0
Magazine: https://www.infosteel.be/images/magazine/info-steel-51/37/index.html
Plaats: 20, rue de Reims, Luxembourg
Opdrachtgever: POST Luxembourg, Luxembourg
Architect: Romain Schmiz architectes & urbanistes, Luxembourg
Studiebureau: INCA Ingénieurs Conseils Associés, Niederanven
Controlebureau: AIB Vinçotte, Luxembourg
Hoofdaannemer: Alex Arendt, Colmar-Berg
Staalbouwer: Alex Arendt, Colmar-Berg
Ander staal: Beil, Wecker (façades)
Infosteelleden: INCA, Vinçotte
Foto: Lukas Huneke

Bevreemdende sculptuur in het landschap

Ondertitel: Het gefacetteerde hoofd is opgebouwd als een koepel
Award: Laureaat cat. Specifieke elementen in staal
Magazine: https://www.infosteel.be/images/magazine/info-steel-64/54/index.html
Video: https://youtu.be/217D-XTsFHw
Plaats: Provinciaal Groendomein Hoge Mouw, Kasterlee
Opdrachtgever: Provincie Antwerpen, Retie
Architect: Gijs Van Vaerenbergh, Leuven
Studiebureau: Ney & Partners, Watermaal-Bosvoorde
Hoofdaannemer: Arel, Balen
Staalbouwer: Arel, Balen
Infosteelleden: Ney & Partners
Foto: Matthijs van der Burgt
Een gevarieerd landschap met naaldbossen op zandgrond, heidevelden, vennen, open stuifzanden, holle wegen en waterlopen: de Hoge Mouw, dat deel uitmaakt van de Kempense Heuvelrug nabij Kasterlee, is een bijzonder natuurgebied dat rijk is aan mystieke verhalen die teruggaan tot prechristelijke culturen. Op het hoogste punt van de heuvelrug – boven op de 30 m hoge slapende landduin van de Hoge Mouw – prijkt ‘A Giant Sculpture’, een permanente, sitespecifieke sculptuur.
Het gefacetteerde hoofd is opgebouwd als een koepel, die uit 2.115 aan elkaar gelaste, 6 mm dikke metalen driehoeken bestaat. Op enkele plekken zijn er stukken uitgespaard en aan één zijde is het mogelijk om de holle ruimte van de sculptuur te betreden. De kolos meet 6 x 5 x 3 m en weegt zo’n 2 ton.

BIBAFOE

Ondertitel: Kunstwerk als een herkenningspunt
Award: 0
Magazine: https://www.infosteel.be/images/magazine/info-steel-64/67/index.html
Plaats: Bloeistraat 39, Anderlecht
Opdrachtgever: Vzw Sint-Goedele en de Brusselse Regering
Architect: OSK-AR architecten, Dilbeek <br>Nick Ervinck (kunstenaar), Lichtervelde
Foto: Marcel van Coilie
In deze sculptuur duikt de typische ‘blob’ op die door kunstenaar vaak aanwend wordt in een kleinere variant. Het hele oeuvre is doortrokken met tegenstellingen tussen de conventionele modellen uit de architectuur (box) en de virtuele ontwerpen (blob), maar hier kiest de kunstenaar voor de derde weg: de synthese van beiden. Dit resulteert in vormen die niet in de virtuele ruimte blijven, maar worden terug omgezet in een grafische abstrahering.
Het resultaat is een dynamische tekening die verwijst naar de traditionele grafische technieken, maar evenzeer naar hedendaagse graffiti en digitaal ontwerp en design. Het doel van het ontwerp was de gevelruimte aantrekkelijker maken en een herkenningspunt vormen, een landmark.
Het ontwerp werd gemonteerd op de gevel van de toren waar op strategische plaatsen montagepunten zijn voorzien. De plaatdelen in gelakt staal worden dan geschroefd op deze structuur. Deze platen werden zo veel als mogelijk voorgemonteerd aangeleverd.

Bicycle pavilion with steel structure and expanded metal

Award: 0
Tekst: To blend in with the aesthetics of the existing architecture, a dynamic steel structure finished in expanded metal (ALU) was chosen for the bicycle pavilion on the site of the Halle Public Centre for Social Welfare. This is similar to that already in use in the Social House for the external emergency staircase and the cladding of a ventilation shaft. The steel structure was built on a concrete substructure that also carries the retaining walls for the existing slopes; the height difference and the existing slope were used to divide the building into two levels. A coarse mesh of cable in X-TEND DIN 1.4401 / AISI 316 stainless steel forms a barrier between the change in level between the lower and upper storage area, whilst ensuring that each cycle stand remains open to and visible from the other. Both areas will be equipped with lighting, security cameras, and charging facilities for electric bicycles.
Magazine: https://www.infosteel.be/images/magazine/info-steel-64/72/index.html
Plaats: Auguste Demaeghtlaan 38, Halle
Opdrachtgever: OCMW / Stad Halle, Halle
Architect: WAW architects, Sint-Genesius-Rode
Studiebureau: Paridaens ingenieurs, Leuven
Hoofdaannemer: Antwerpse Bouwwerken, Antwerpen
Staalbouwer: Dugardein-De Sutter, Melle
Ander staal: Antwerpse Bouwwerken, Antwerpen (facades)
Foto: WAW architects
To blend in with the aesthetics of the existing architecture, a dynamic steel structure finished in expanded metal (ALU) was chosen for the bicycle pavilion on the site of the Halle Public Centre for Social Welfare. This is similar to that already in use in the Social House for the external emergency staircase and the cladding of a ventilation shaft. The steel structure was built on a concrete substructure that also carries the retaining walls for the existing slopes; the height difference and the existing slope were used to divide the building into two levels. A coarse mesh of cable in X-TEND DIN 1.4401 / AISI 316 stainless steel forms a barrier between the change in level between the lower and upper storage area, whilst ensuring that each cycle stand remains open to and visible from the other. Both areas will be equipped with lighting, security cameras, and charging facilities for electric bicycles.

© 2022 - Infosteel