Canopy for Stade Elisabeth, Paris

Award: 0
Tekst: Against the backdrop of a large red-and-black mosaic, the architect has drawn a wavy line on a series of thin legs to create a shelter above an existing 50 m long rostrum. The drawing is simple: a 15 mm steel sheet and 45 round steel supports, 55 mm in diameter, are arranged more or less at random on the three steps of the rostrum. The curve was optimised to prevent spread forces in the roof plate from causing buckling and the ten five-metre sections of sheet steel were bent in the workshop and invisibly joined on site using countersunk bolts in overlapping half-thickness edges. The columns have to support the top both vertically and horizontally. Because the 15 columns in the front row are located approximately in the middle of the 5 m wide canopy, they bear almost all the weight. By contrast, the columns in the back rows, which carry only a small proportion of the weight, react most rigidly to the horizontal loads and thus perform a bracing function.
Magazine: https://www.infosteel.be/images/magazine/info-steel-64/60/index.html
Plaats: Avenue Paul Appell 7, Paris (FR)
Opdrachtgever: Mairie de Paris, direction de la jeunesse et des sports (DJS), Paris (FR)
Architect: CATTANI architectes, Paris (FR)
Studiebureau: UTIL, Brussel
Controlebureau: Apave Parisienne SAS - Pleyad 2 - 3de verdieping, Saint Denis (FR)
Staalbouwer: Ateliers Melens et Dejardin, Jupille-Sur-Meuse
Foto: Antoine Espinasseau
Against the backdrop of a large red-and-black mosaic, the architect has drawn a wavy line on a series of thin legs to create a shelter above an existing 50 m long rostrum. The drawing is simple: a 15 mm steel sheet and 45 round steel supports, 55 mm in diameter, are arranged more or less at random on the three steps of the rostrum. The curve was optimised to prevent spread forces in the roof plate from causing buckling and the ten five-metre sections of sheet steel were bent in the workshop and invisibly joined on site using countersunk bolts in overlapping half-thickness edges. The columns have to support the top both vertically and horizontally. Because the 15 columns in the front row are located approximately in the middle of the 5 m wide canopy, they bear almost all the weight. By contrast, the columns in the back rows, which carry only a small proportion of the weight, react most rigidly to the horizontal loads and thus perform a bracing function.

Canopy on a 3D steel truss

Award: 0
Tekst: The canopy serves as a fixed sunscreen for the offices and, in combination with the vertical louvres that clad the tower, largely eliminates the problem of overheating. With a free span of almost 20 m, the canopy is constructed entirely around a 3D steel frame. This was the best approach both structurally and economically, as well as being the leanest solution. To construct the canopy, L- and T-profiles were bolted or welded together in the workshop to form large sections which were then assembled on site. The entire 3D truss is supported by the round tower, and steel columns were placed in the facade to transfer the forces from the canopy to the floors. Finally, the underside and edges of the canopy were clad in sandwich panels, and an additional thin, flat cladding was fastened to the roof edges to make it blend in with the concrete walls. The top of the 3D truss was finished with steel panels, insulation, waterproofing and a green roof.
Magazine: https://www.infosteel.be/images/magazine/info-steel-64/64/index.html
Plaats: Fraterstraat 115-117, Merelbeke
Opdrachtgever: Santens Logistics, Sint-Amandsberg
Architect: Hugo Koch Architecten, Gentbrugge
Studiebureau: Stadsbader nv, Harelbeke
Hoofdaannemer: Stadsbader, Harelbeke
Staalbouwer: Dugardein-De Sutter, Melle
Foto: Lukas De Groodt
The canopy serves as a fixed sunscreen for the offices and, in combination with the vertical louvres that clad the tower, largely eliminates the problem of overheating. With a free span of almost 20 m, the canopy is constructed entirely around a 3D steel frame. This was the best approach both structurally and economically, as well as being the leanest solution. To construct the canopy, L- and T-profiles were bolted or welded together in the workshop to form large sections which were then assembled on site. The entire 3D truss is supported by the round tower, and steel columns were placed in the facade to transfer the forces from the canopy to the floors. Finally, the underside and edges of the canopy were clad in sandwich panels, and an additional thin, flat cladding was fastened to the roof edges to make it blend in with the concrete walls. The top of the 3D truss was finished with steel panels, insulation, waterproofing and a green roof.

Centraal ontsluitingspunt UZ Gasthuisberg

Ondertitel: Het centrale circulatieknooppunt accentueren met een slanke stalen luifel
Award: Genomineerd
Magazine: https://www.infosteel.be/images/magazine/info-steel-64/58/index.html
Plaats: Herestraat 49, Leuven
Opdrachtgever: Universitaire Ziekenhuizen Leuven, Leuven
Architect: AWG architecten, Antwerpen
Studiebureau: BAS, Kessel-Lo
Hoofdaannemer: Cordeel zetel Hoeselt, Hoeselt
Staalbouwer: Cordeel zetel Temse, Temse
Infosteelleden: Cordeel
Foto: BAS

Central access point for University Hospital Gasthuisberg

Award: Nominee
Tekst: A slender canopy has been built on the site of the University Hospital Gasthuisberg to accentuate the central circulation hub and guide visitors efficiently to their destination. The canopy covers the large circulation deck that incorporates the staircase and lift complex, and forms an important visual landmark at the western entrance zone. Measuring 43 x 27 m, it features a fully glazed steel structure with a large overhang to the side that provides shelter from driving rain. The construction height of the canopy decreases from 1,200 mm at the columns to 200 mm at the edges. The required structure is concentrated in 30 mm thick fins in S235 steel, which lie diagonally across the plane of the canopy and are welded together at nodes to form a single 1.4 m grid. The 16.5 m columns are made of S355 steel (type 406.4/30) and house the steel pipes for rainwater drainage and cabling for canopy lighting.
Magazine: https://www.infosteel.be/images/magazine/info-steel-64/58/index.html
Plaats: Herestraat 49, Leuven
Opdrachtgever: Universitaire Ziekenhuizen Leuven, Leuven
Architect: AWG architecten, Antwerpen
Studiebureau: BAS, Kessel-Lo
Hoofdaannemer: Cordeel zetel Hoeselt, Hoeselt
Staalbouwer: Cordeel zetel Temse, Temse
Infosteelleden: Cordeel
Foto: BAS

Dakluifel Decathlon Charleroi

Ondertitel: Luchtige luifel met de allure van een dakraam
Tekst: Op het platte dak een nieuw soort Decathlon-winkel liggen vijf padelbanen en evenveel (mini)voetbalvelden, zodat de Carolo’s hun favoriete sport op hoogte kunnen beoefenen. Een cafetaria en een fraaie metalen overkapping, die de sportvoorzieningen gedeeltelijk overdekt en die perfect binnen de omgeving past, maken het plaatje compleet.
Magazine: https://www.infosteel.be/images/magazine/info-steel-68/26/index.html
Plaats: Chaussée de Bruxelles 82, Charleroi
Opdrachtgever: Decathlon Belgium, Bruxelles
Architect: Atelier de l’Arbre d’Or, Auderghem-Namur
Studiebureau: BSolutions, Isnes
Staalbouwer: Van Kerckhove (VDK Group), Temse
Infosteelleden: Van Kerckhove
Foto: Bernard Boccara

Dendrietsculptuur op de Kirchberg

Award: Staalbouwwedstrijd 2017 - Speciale Prijs van de Jury
Magazine: https://www.infosteel.be/images/magazine/info-steel-51/18/index.html
Video: https://www.infosteel.be/images/cca/2017/Sculpture-Dendrite-Kirchberg.mp4
Plaats: Parc Central Kirchberg, Luxembourg-Kirchberg
Opdrachtgever: Fonds d’urbanisation et d’aménagement du plateau de Kirchberg, Luxembourg
Architect: Michel De Broin, Montréal (Canada) - Artiste
Studiebureau: INCA Ingénieurs Conseils Associés, Niederanven
Controlebureau: 0
Hoofdaannemer: 0
Staalbouwer: A.M. Nico Betzen - Crézé, Fouhren / Saint-Jacques de la Lande
Ander staal: 0
Infosteelleden: INCA
Foto: INCA Ingénieurs Conseils Associés

Een 'volière' van het nieuwe iMAL

Ondertitel: Haute-couture in gebouw met robuuste uitstraling
Award: 0
Magazine: https://www.infosteel.be/images/magazine/info-steel-64/62/index.html
Plaats: Quai des charbonnages 36, Molenbeek-Saint-Jean
Opdrachtgever: iMAL, Molenbeek-Saint-Jean
Architect: CENTRAL  (mandataire) / collaboration NP2F, Ixelles
Studiebureau: Bollinger+Grohmann, Bruxelles
Controlebureau: Bureau Bouwtechniek, Brussel
Hoofdaannemer: Egenia, Mont-Saint-Guilbert
Staalbouwer: Ateliers Melens et Dejardin, Jupille-Sur-Meuse
Ander staal: Ateliers Melens et Dejardin, Jupille-Sur-Meuse (façades)
Infosteelleden: Bureau Bouwtechniek
Foto: Maxime Delvaux
Om de veelzijdigheid van de activiteiten van het nieuwe Brusselse iMAL te visualiseren, zijn ze gegroepeerd rond een unieke vide die zich uitstrekt over drie bouwlagen – ook wel de ‘Volière’ genoemd. Deze structuur in gelakt staal loopt door tot op de tweede verdieping en is bekleed met microgeperforeerde aluminium golfplaten, die tegelijk als doorzichtige sluier en borstwering fungeren.
De golving van de aluminiumplaten is geïncorporeerd in de lichte, slanke draagstructuur, die uit zeven frames van 5200 x 3000 x 100 mm (hxLxb) bestaat. De hangijzers zijn afgestemd op de golfplaten en digitaal uitgesneden. De draagstructuur is eerst geïnstalleerd tussen de in de vloer verankerde staalkolommen. Vervolgens zijn de golfplaten geïnstalleerd met behulp van een duizendtal deuvels, zodat ze in de toekomst eventueel vervangen kunnen worden. De totale lengte van de bekleding bedraagt 21 m.
Alle elementen zijn demonteerbaar en kunnen dus hergebruikt worden in latere projecten.

© 2022 - Infosteel