Exceptional lattice towers for high-voltage grid

Award: 0
Tekst: Elia’s Brabo project in the port of Antwerp had two important objectives: firstly, to increase the capacity of the high-voltage grid and thereby guarantee security of supply for the entire Antwerp port area, and secondly to reinforce the north-south axis of the Belgian high-voltage grid and strengthen the international European interconnections between electricity systems. Phase II of the project called for the construction of 58 new lattice towers, including four that were very special: the P2 and P3 high-voltage pylons for the Scheldt crossing were 192 metres high, making them the tallest in the Benelux area, whilst the P4 and P5 pylons for the Kanaaldok crossing were each 142 metres high. The pylons were designed in L-profiles made of S355J2 steel with maximum dimensions of L300x300x35. The two tallest weigh 572 tonnes apiece and are made up of 15,026 pieces – the longest of which is 12 m long – fastened together with 58,987 bolts.
Magazine: https://www.infosteel.be/images/magazine/info-steel-64/69/index.html
Plaats: Zandvliet-Waaslandhaven, Antwerpen / Beveren
Opdrachtgever: Elia Transmission Belgium, Brussel
Studiebureau: Elia Engineering, Brussel
Controlebureau: IPU Ingenieurgesellschaft Berlin, Berlin (DE)
Hoofdaannemer: THV HK-Eiffage Energie Transport et Distribution(P2 & P3) / Eqos (P5), Kallo / Foetz (LU)
Staalbouwer: Wiegel, Jerichow - OT Redekin (DE)
Foto: bron: Hoogspanningsforum
Elia’s Brabo project in the port of Antwerp had two important objectives: firstly, to increase the capacity of the high-voltage grid and thereby guarantee security of supply for the entire Antwerp port area, and secondly to reinforce the north-south axis of the Belgian high-voltage grid and strengthen the international European interconnections between electricity systems. Phase II of the project called for the construction of 58 new lattice towers, including four that were very special: the P2 and P3 high-voltage pylons for the Scheldt crossing were 192 metres high, making them the tallest in the Benelux area, whilst the P4 and P5 pylons for the Kanaaldok crossing were each 142 metres high. The pylons were designed in L-profiles made of S355J2 steel with maximum dimensions of L300x300x35. The two tallest weigh 572 tonnes apiece and are made up of 15,026 pieces – the longest of which is 12 m long – fastened together with 58,987 bolts.

Facades and canopy for Heestert community school

Award: 0
Tekst: A new municipal school was to be built in Heestert with preschool and primary sections, various parts of which – for example the sports hall and dining room – were to be used intensively outside school hours. The aim was to accentuate and build upon this interwovenness with the village centre and surrounding housing in the design. Orientation was a key consideration, with careful positioning of the school building creating various outdoor spaces, each with their own identity. The southern section has been kept low to maximise lighting and the building is folded to create a view of, and sense of connection with, both the village centre and the park. The architecture strives to create a recognisable form, and steel is everywhere: in the elements of the supporting structure, the canopy, the liner trays of the sloping roofs and in the profiled steel sheet for the roof and facade cladding.
Magazine: https://www.infosteel.be/images/magazine/info-steel-64/71/index.html
Plaats: Kerkhofplein 3, Heestert
Opdrachtgever: Gemeente Zwevegem, Zwevegem
Architect: Architecten Groep III, Brugge
Studiebureau: Ingenieursbureau Norbert Provoost, Gent
Hoofdaannemer: Algemene Bouw Maes, Gent
Staalbouwer: Halfen, Schoten (stalen geveldragers) / Verhofsté, Zele (luifel en fietsberging)
Ander staal: Habemo, As (facades)
Infosteelleden: Tata Steel, SAB-profiel, Verhofsté
Foto: Aurelie Janssens (jAu fotografie)
A new municipal school was to be built in Heestert with preschool and primary sections, various parts of which – for example the sports hall and dining room – were to be used intensively outside school hours. The aim was to accentuate and build upon this interwovenness with the village centre and surrounding housing in the design. Orientation was a key consideration, with careful positioning of the school building creating various outdoor spaces, each with their own identity. The southern section has been kept low to maximise lighting and the building is folded to create a view of, and sense of connection with, both the village centre and the park. The architecture strives to create a recognisable form, and steel is everywhere: in the elements of the supporting structure, the canopy, the liner trays of the sloping roofs and in the profiled steel sheet for the roof and facade cladding.

Gevelbekleding voor voormalige centrale

Ondertitel: Nieuw jasje van weervast staal en glas
Award: Genomineerd
Plaats: Transfostraat 3-15, Zwevegem
Opdrachtgever: Zwevegem Gemeentebestuur, Zwevegem
Architect: Coussée & Goris architecten, Gent
Studiebureau: Mouton, Gent
Staalbouwer: Verhofsté, Zele
Infosteelleden: Mouton, Verhofsté
Foto: Bram Nevejans (Knobs Audiovisual Multimedia)
Om een oude elektriciteitscentrale nieuw leven in te blazen, besloot de gemeente Zwevegem de Transfosite een herbestemming te geven. Ze werd ingericht als centrum voor recreatie en cultuur. De site werd in 1999 als industrieel erfgoed geklasseerd. Bij de renovatie werd het gebouw letterlijk in een nieuw jasje gestoken. Het complex kreeg een gevelbekleding van maar liefst 167 ton. Deze is enerzijds opgebouwd uit Cortenstaal, bevestigd op een achterliggende structuur van kokerprofielen met een roestkleurige poedercoating en anderzijds uit een vliesgevel uit gehard gelaagd glas geklemd in gemetalliseerde en gelakte klemprofielen. De Cortenstalen gevel meet 20 m in lengte en 16 m in hoogte. Het corrosieproces werd versneld met een oxidator en gestopt met een roestfix. De gevelbekleding werd opgehangen aan de bestaande structuur. De stalen raamkaders werden aan uitkragende vinnen gehangen. Deze zijn bevestigd zijn aan de ontdubbelde kolommen van de oude gevel.

Gevels en luifel voor gemeenteschool Heestert

Ondertitel: Verwevenheid met dorpskern
Award: 0
Magazine: https://www.infosteel.be/images/magazine/info-steel-64/71/index.html
Plaats: Kerkhofplein 3, Heestert
Opdrachtgever: Gemeente Zwevegem, Zwevegem
Architect: Architecten Groep III, Brugge
Studiebureau: Ingenieursbureau Norbert Provoost, Gent
Hoofdaannemer: Algemene Bouw Maes, Gent
Staalbouwer: Halfen, Schoten (stalen geveldragers) / Verhofsté, Zele (luifel en fietsberging)
Ander staal: Habemo, As (gevels)
Infosteelleden: Tata Steel, SAB-profiel, Verhofsté
Foto: Aurelie Janssens (jAu fotografie)
Het project betreft de nieuwbouw van de gemeenteschool te Heestert met een kleuter- en lagere afdeling. Verschillende ruimtes zoals sportzaal, refter, enz. worden ook buiten de schooluren intensief gebruikt. De ambitie was deze verwevenheid met de dorpskern en de woningen rondom mee te nemen in het ontwerp en zelfs te versterken.
Door een doordachte inplanting van het schoolgebouw worden verschillende buitenruimtes met elk hun eigen identiteit gecreëerd. Zo wordt maximaal rekening gehouden met de oriëntatie. In het zuiden wordt het volume laag gehouden om maximaal licht toe te laten. Het volume wordt zo geplooid dat er een verbinding en zicht ontstaat op zowel de dorpskern als het park.
In de architectuur wordt ernaar gestreefd een herkenbare vorm te creëren. Staal is alomtegenwoordig: de elementen van de draagstructuur, de luifel, de binnendozen bij de hellende daken en de geprofileerde staalplaat voor dak- en gevelbeplating.

Grote stalen luifel voor schoolgebouw

Ondertitel: Ontworpen als een object
Award: 0
Magazine: https://www.infosteel.be/images/magazine/info-steel-64/63/index.html
Plaats: Rue de la Résistance, Alleur
Opdrachtgever: Fédération Wallonie-Bruxelles,
Architect: HE-Architectes, Liège
Studiebureau: Stabili.D, Liège
Hoofdaannemer: Ets Jean Wust, Thimister-Clermont
Staalbouwer: Ateliers Melens et Dejardin sprl, Jupille-sur-Meuse
Foto: Gérard Dejardin (Melens & Dejardin)
De realisatie van een nieuw schoolgebouw voor het Koninklijk Atheneum van Ans in Alleur ging gepaard met de plaatsing van een grote stalen luifel (20 m lang en 4,5 m breed) met een markante vorm, waarvan de imposante massa subtiel culmineert in één steunpunt.
De luifel is ontworpen als een object waarvan het horizontale gedeelte (het dak) en het verticale gedeelte (het steunpunt) één gezamenlijke geometrie vormen, die sober en bijna abstract is dankzij het verbergen van de assemblagepunten, de regenwateropvang en -afvoer enzovoort. De dimensionering van de luifel is dus geënt op het principe van een samengelaste stalen portiek: de plaat die fungeert als luifelrand vormt meteen ook de ligger die de lasten opvangt. Hij rust op een kolom met een variabele doorsnede, waarin de regenwaterafvoer geïntegreerd is. Deze kolom is bevestigd met behulp van onzichtbare bouten.
De witte coating versterkt de aanwezigheid van het object, maar geeft het tevens een zekere lichtvoetigheid.

Haute couture in a rugged building

Award: 0
Tekst: To highlight the versatility of the activities that take place in the new Brussels iMAL, they are grouped around a unique void that extends over three floors and goes by the name of the ‘Aviary’. This structure in lacquered steel extends to the second floor and is clad in micro-perforated corrugated aluminium sheets that serve as both a transparent veil and a parapet. The undulation of the aluminium sheets is accommodated in the slender and lightweight supporting structure made up of seven 5,200 mm high frames measuring 3,000 mm by 100 mm (length x width). The hanger bars are matched to the corrugated metal and digitally cut out. The supporting structure was first installed between steel columns anchored in the floor, and the corrugated sheets then installed using a thousand dowels to allow for future replacement if necessary. The total length of the aluminium veil is 21 metres and all elements can be disassembled for reuse in future projects.
Magazine: https://www.infosteel.be/images/magazine/info-steel-64/62/index.html
Plaats: Quai des charbonnages 36, Molenbeek-Saint-Jean
Opdrachtgever: iMAL, Molenbeek-Saint-Jean
Architect: CENTRAL  (mandataire) / collaboration NP2F, Ixelles
Studiebureau: Bollinger+Grohmann, Bruxelles
Controlebureau: Bureau Bouwtechniek, Brussel
Hoofdaannemer: Egenia, Mont-Saint-Guilbert
Staalbouwer: Ateliers Melens et Dejardin, Jupille-Sur-Meuse
Ander staal: Ateliers Melens et Dejardin, Jupille-Sur-Meuse (façades)
Infosteelleden: Bureau Bouwtechniek
Foto: Maxime Delvaux
To highlight the versatility of the activities that take place in the new Brussels iMAL, they are grouped around a unique void that extends over three floors and goes by the name of the ‘Aviary’. This structure in lacquered steel extends to the second floor and is clad in micro-perforated corrugated aluminium sheets that serve as both a transparent veil and a parapet. The undulation of the aluminium sheets is accommodated in the slender and lightweight supporting structure made up of seven 5,200 mm high frames measuring 3,000 mm by 100 mm (length x width). The hanger bars are matched to the corrugated metal and digitally cut out. The supporting structure was first installed between steel columns anchored in the floor, and the corrugated sheets then installed using a thousand dowels to allow for future replacement if necessary. The total length of the aluminium veil is 21 metres and all elements can be disassembled for reuse in future projects.

© 2022 - Infosteel