High school playground gets space-age canopy

Award: 0
Tekst: The construction of a new school building for the Royal Athenaeum of Ans in the Belgian village of Alleur was accompanied by the installation of a large, strikingly shaped steel canopy, 20 metres long by 4.5 metres wide, and with an imposing mass that subtly culminates in a single support. The horizontal and vertical parts of the canopy (the roof and support respectively) are designed as a single geometry with – thanks to the concealment of assembly points, rainwater collection and drainage – an austere and almost abstract appearance. The dimensioning of the canopy is based on the principle of a welded steel portico in which the rod that serves as the canopy edge doubles up as the load-absorbing girder. This rod rests upon a variable cross-section column housing the rainwater drain and attached using invisible bolts. The white coating lends presence to the structure, whilst at the same time imbuing it with it a certain lightness.
Magazine: https://www.infosteel.be/images/magazine/info-steel-64/63/index.html
Plaats: Rue de la Résistance, Alleur
Opdrachtgever: Fédération Wallonie-Bruxelles,
Architect: HE-Architectes, Liège
Studiebureau: Stabili.D, Liège
Hoofdaannemer: Ets Jean Wust, Thimister-Clermont
Staalbouwer: Ateliers Melens et Dejardin sprl, Jupille-sur-Meuse
Foto: Gérard Dejardin (Melens & Dejardin)
The construction of a new school building for the Royal Athenaeum of Ans in the Belgian village of Alleur was accompanied by the installation of a large, strikingly shaped steel canopy, 20 metres long by 4.5 metres wide, and with an imposing mass that subtly culminates in a single support. The horizontal and vertical parts of the canopy (the roof and support respectively) are designed as a single geometry with – thanks to the concealment of assembly points, rainwater collection and drainage – an austere and almost abstract appearance. The dimensioning of the canopy is based on the principle of a welded steel portico in which the rod that serves as the canopy edge doubles up as the load-absorbing girder. This rod rests upon a variable cross-section column housing the rainwater drain and attached using invisible bolts. The white coating lends presence to the structure, whilst at the same time imbuing it with it a certain lightness.
Klimmen en klauteren voor durvers

Klimmen en klauteren voor durvers

Ondertitel: Een staalconstructie waaraan in totaal 48 touwbruggen zijn vastgehangen
Tekst: Naast het sportcomplex van de stad Aalst en de oude fabrieksschouw die al enige tijd als klimmast wordt gebruikt, prijken nu in al hun glorie de Blue Diamond en de Black Tower, respectievelijk een 16 m hoog touwenparcours en een even hoge verticale klimwand waar avonturiers en andere would-be- equilibristen hun hartje kunnen ophalen.
Magazine: https://www.infosteel.be/images/magazine/info-steel-66/44/index.html
Plaats: Kapellekensbaan 4, Aalst
Opdrachtgever: The Outsider, Aalst
Architect: Hendrik Vandermarliere, Oudenaarde (concept)e
Studiebureau: TAD, Tielt
Hoofdaannemer: Hancke Metaalwerk, Lo
Staalbouwer: Hancke Metaalwerk, Lo
Infosteelleden: Hancke Metaalwerk, Galva Power
Foto: Jo Van den Borre (Infosteel)

© 2021 - Infosteel