Meco Metal

    infosteel member
Bedrijfsnaam   Meco Metal Construction Steel NV
Type organisatie   staalbouwer
Adres   Weg op Bree 125 - 3670 Meeuwen
Telefoon   +32-11-27 86 27
E-mail  
Contactpersoon   Harry Seijkens
Website   www.mecometal.be/
Bedrijfsprofiel   Meco Metal NV is een zelfstandig bedrijf, ontstaan uit de opsplitsing van LG Products NV in twee bedrijven, LG Beton en Meco Metal. Meco Metal is een onderdeel van de Altez Construction Group, welke vestigingen heeft in Meeuwen-Gruitrode, Bree en Tielt. Meco Metal berekent, produceert en levert uw staalconstructie op maat.

Meco Metal is een internationale leverancier van staalconstructies met een grote ervaring in engineering, productie en levering van staalconstructies. Van ruw metaal tot volledig uitgewerkte staalconstructies, elk project kan rekenen op de expertise van onze medewerkers.

Voor elk type specialisme, zoals utiliteitsbouw, productiehallen, 3D structuren, parkeergarages, kantoorgebouwen, podiumbouw, staal – beton, gevelstructuren en woningbouw, levert Meco Metal de juiste staalconstructie.

Certificaat   Certificaat: EN 1090
Referenties staal   www.mecometal.be/cases/

Projecten in Staalbouwwedstrijd / Magazine

Van Pallazo tot mega-boutique in Rome

Van Pallazo tot mega-boutique in Rome

Van Pallazo tot mega-boutique in Rome

Nieuwe koepel van glas en staal in historisch centrum

Kan een gebouw vandaag, realistisch gezien, de perfecte uitvoering van een ontwerp zijn? Het kan wel degelijk, als we kijken naar de "Nuvola" en "Lanterna" gerealiseerd door Stahlbau Pichler voor Fuksas. Het kenmerk van de Studio, de ruit met variabele geometrie van glas en staal bovenop het voormalige gebouw van het Palazzo dell'Ex Unione Militare (Militaire Unie), past perfect in het historische centrum van de hoofdstad. Het project als geheel is een architectuur die haar eigen tijdperk aan de kaak stelt en aantoont hoe belangrijk het is, zelfs voor de Eeuwige Stad, om een moderniteit te bouwen die de dialoog aangaat met het verleden, en tegelijk haar eigen waarde bevestigt. Het Palazzo werd gebouwd in het begin van 1900 en heeft vier verdiepingen die gebruikt worden voor commerciële activiteiten. Het renovatie-project gaat uit van twee benaderingen: licht op de gebouwschil, engineering voor de interne structuur (genaamd "Lanterna") en voor het dak (genaamd "Nuvola").

Lanterna en Nuvola

Een belangrijke wijziging betreft de constructie van de centrale staalconstructie die, vertrekkend van de onderkant van het gebouw, stijgt en de vier verdiepingen doorkruist, om bovenaan uit te komen bij de overdekking van een panoramisch terras van ongeveer 300 vierkante meter. Er zijn twee soorten glas gebruikt: zeer selectief dubbel glas voor de Nuvola en enkel glas voor de Lanterna; de twee beglaasde elementen bestaan uit ongeveer 1.000 driehoekige modules, elk met verschillende afmetingen, die ongeveer 2.000 vierkante meter beslaan. De toegepaste bouwtechniek is interessant: een structuur die zijn sterkte krijgt dankzij haar vorm, niet door de doorsneden van de profielen maar door het concept dat gebaseerd is op de gedrukte structuren die typisch zijn voor de oude Romeinse bogen. Meer in detail worden de glasoppervlakken ondersteund door stijve stalen staven, bestaande uit op maat gewalste profielen in S275 en S355. Het gebruik van het BIM-platform (Building Information Modeling), dat de samenwerking tussen opdrachtgevers en externe leveranciers bevordert en zo de uiteindelijke kosten drukt, was van fundamenteel belang voor het beheer van alle fasen van het proces, van modellering tot structurele berekeningen, van inkoop tot productie.

Eigentijds oriëntatiepunt

Vanuit architectonisch oogpunt werd het bouwwerk onmiddellijk een eigentijds oriëntatiepunt en een bekende plaatsnaam; het nieuwe dak is tot 8 m hoog in de top en de driehoekige basisgeometrie bevat de verticale verbindingen, dienstruimten, hulpruimten en een deel van de installaties. De hierdoor gecreëerde openheid over de volle hoogte maakt het mogelijk de verschillende verdiepingen te zien, die elk voor het publiek een ruimte openen die wordt gekenmerkt door vloeren versierd met "bellen" van verschillende grootte en kleur, in schakeringen van rood, oranje en paars op een witte achtergrond. De benedenverdieping, ontworpen om een grote winkel te huisvesten, is ook een open en toegankelijke ruimte die de Via Tomacelli verbindt met het aangrenzende plein. Ook het meubilair is ontworpen door Studio Fuksas, hoofdzakelijk in glasvezel en met de nadruk op vloeiende lijnen.

Een trap met door LED verlichte glazen treden en spiegelende oppervlakken vervolledigt het interieurontwerp en verbindt de ruimtes. Ten slotte biedt een glazen vloer op de benedenverdieping zicht op sommige van de archeologische overblijfselen die tijdens de werkzaamheden aan het licht zijn gekomen.

Tekst en beelden: Fondazione Promozione Acciaio

  • Benetton Roma 01

  • Benetton Roma 02

  • Benetton Roma 03

  • Benetton Roma 04

  • Benetton Roma 05

  • Benetton Roma 06

  • Benetton Roma 07

  • Benetton Roma 08

  • Benetton Roma 09

  • Benetton Roma 09 A

  • Benetton Roma 10

  • Benetton Roma 10 A

  • Benetton Roma 10 B

  • Benetton Roma 22

  • Benetton Werf 1

  • Benetton Werf 2

  • Benetton Werf 3

  • Benetton Werf 4

  • Dakplan

  • Doornsnede

  • Isometrie

  • Plan 2

  • Schema

fotos: Gianni Basso (afgewerkt project); Stahlbau Pichler srl (werfbeelden) Courtesy of Fondazione Promozione Acciaio and Pichler Projects Srl
  • Plaats

    Plaats

  • Opdrachtgever

    Opdrachtgever

  • Architect / Ontwerper

    Architect / Ontwerper

  • Studiebureau

    Studiebureau

  • Controlebureau

  • Hoofdaannemer

  • Staalbouwer

    Staalbouwer

  • Andere staaltoepassingen

    Andere staaltoepassingen

  • Infosteelleden

    Infosteelleden

© 2021 - Infosteel