Skip to main content

News

“Betonbouw duurzamer dan staalbouw?” Neen!

“Betonbouw duurzamer dan staalbouw?” Neen!

 

Wie het vorig seizoen keek naar de programma “The sky is the limit” op de Vlaamse zender “Vier”, zag ongetwijfeld hoe Dhr Willy Naessens op een bepaald moment de uitspraak deed dat “betonbouw duurzamer zou zijn dan staalbouw”. In het moment van een verkoopgesprek is dit misschien wel snel gezegd, maar toch erg kort door de bocht. Staalbouw bezit immers talrijke troeven die deze stelling tegenspreken.

Starten we echter met te wijzen dat “duurzaamheid” een woord is dat vele ladingen dekt. Daarom is het goed te polsen wat precies bedoeld wordt.

  • Bedoelt men recycleerbaarheid, dan is het zo dat staal 100 % procent recycleerbaar is zonder kwaliteitsverlies, wat het ideaal maakt als bouwmateriaal voor de circulaire economie.
  • Bedoelt men flexibiliteit of aanpasbaarheid, dan biedt het bouwen met staal vele betere en gemakkelijke opties aan om een gebouw aan te passen, uit te breiden, op te toppen enz.
  • Bedoelt men energetisch verbruik, dan kan men met een geveloplossing in staal vlot voldoen aan de strengste isolatie-eisen. De talrijke coldrooms, met temperaturen ver beneden het vriespunt en waarvan de gevel opgetrokken wordt uit sandwichpanelen zijn een levend voorbeeld hiervan.
  • Bedoelt men behoud van investeringswaarde, dan kan gesteld worden dat een stalen gebouw dat goed ontworpen en goed onderhouden wordt, even waardevast is. Deze topic werd ook aangekaart en bevestigd tijdens de studiedag “industriële en logistieke gebouwen”, georganiseerd door Infosteel op 8 mei 2015.

Daarnaast zijn er nog een aantal andere aspecten die onder de term van duurzaamheid kunnen vallen, doch waarbij staal vaak een positief antwoord biedt. Hierbij verwijzen we ook graag naar de studie uitgevoerd door onze Duitse collega’s van bauforumstahl m.b.t. de LCA van een typisch industrieel gebouw: ( http://www.infosteel.be/images/publicaties/LCA-Life-Cycle-Assessment-comparison-building.pdf )

Een thema dat nog niet aangehaald werd is het slopen van het gebouw. Een stalen gebouw slopen zorgt doorgaans voor minder belasting op de omgeving, vanwege minder stof, puin en vervoer. Het staal behoudt een interessante restwaarde en wordt zorgvuldig gescheiden en doorverkocht voor hergebruik of als schroot.

Staal hoort met beton veruit tot de 2 meest gebruikte materialen in de hallenbouw. Ieder bouwmateriaal heeft zijn typische eigenschappen en mérites. Kortweg stellen dat beton duurzamer is dan staal is niet correct en doet tekort aan de vele facetten van het probleem en de troeven die staal kan uitspelen. Bewijs daarvan zijn de talrijke bouwprojecten met structuur en/of gevel in staal die wekelijks opstarten. Deze worden trouwens ontworpen en gebouwd door een keur van Belgische en Luxemburgse bedrijven met een expertise die nationaal en nationaal erkend wordt.

Zoekt u verdere nog inspiratie of informatie? Dan vindt u die terug op onze vernieuwde website www.infosteel.be.
Veel succes met uw toekomstig staalproject!

Ph. Coigné, General Manager Infosteel