Skip to main content

News

Laureaten 12de Benelux Trofee voor Thermisch Verzinken (BTTV)

Van links naar rechts: Michel van Bergen (Novaedes architecten) – Geert Van De Velde (ASK Romein) – Luc De Prest (ontwerper van de BTTV-trofee) – Arthur Heesen (Buiting Staalbouw) – Karin Vissers (Vissers & Roelands architecten) - © Maité Thijssen

Van links naar rechts: Michel van Bergen (Novaedes architecten) – Geert Van De Velde (ASK Romein) – Luc De Prest (ontwerper van de BTTV-trofee) – Arthur Heesen (Buiting Staalbouw) – Karin Vissers (Vissers & Roelands architecten) - © Maité Thijssen

Op 12 juni 2019 werd tijdens de Assembly Party in het Felix Pakhuis in Antwerpen de Benelux Trofee voor Thermisch Verzinken 2019 uitgereikt.  

Deze editie kende een belangrijke koerswijziging in vergelijking met de vorige edities. De klassieke indeling in categorieën naar type gebouw of toepassing werd vervangen door een nieuwe opdeling die de filosofie van ZEKER ZINK uitdraagt. Onder andere de keuze tussen Esthetisch Verzinken (klasse E) en Functioneel verzinken (klasse F) moet de dialoog tussen uitvoerder en verzinkerij bevorderen, zodat het verwachtingspatroon van de (eind)klant en het eindresultaat beter op elkaar zijn afgestemd.

Daarnaast behouden we wel de aparte categorie voor duplexsystemen. Tot slot reikte de jury ook een prijs uit voor het meest duurzame, zeg maar circulaire project. Een duidelijk statement om uiting te geven aan onze steun aan het circulair bouwen.

De winnaars zijn geworden:

CATEGORIE FUNCTIONEEL VERZINKEN: SNOWWORLD ZOETERMEER

Architect: Algra & Marechal Architecten / Fotograaf: Jochen Verghote

benelux trofee thermisch verzinken

"Ondanks de omvang voegt de skihelling zich als luchtig fremdkörper elegant op de hopen van de voormalige puinstortplaats. De ranke, verzinkte stalen constructie draagt als een enorme steiger de grote dichte industriële doos. Die zich bovenaan de helling geheel opent en uitzicht biedt over het aansluitende landschap. Om verwachtte zettingen in de bodem op te kunnen vangen zijn fraai vormgegeven vijzels op betonnen poeren ontworpen. Om corrosie van de lichte metalen constructie als gevolg van temperatuurwisselingen en de zilte omgeving te voorkomen is deze geheel thermisch verzinkt. Het gebouw toont aandacht tot in het detail, met name de vijzels, de knopen en de ritmiek maken dit bouwwerk tot een goed voorbeeld van ingenieurskunst."

CATEGORIE ESTHETISCH VERZINKEN: WELVENDE UITKIJKTOREN WELLERLOOI

Architect: Novaedes architecten / Fotograaf: Novaedes

benelux trofee thermisch verzinken

"De uitkijktoren Wellerlooi biedt een fantastisch uitzicht over Wellerlooi, de Maas en Nationaal Park de Maasduinen. De toren is bescheiden van omvang, hij torent ‘slechts’ 25 meter boven het omliggende maaiveld uit en heeft op die hoogte een bordes met een diameter van bijna 9 meter. Ondanks deze verhouding is het de ontwerpers gelukt een alzijdig slanke toren vorm te geven. De rationele constructie gecombineerd met slim en elegant materiaalgebruik, de ogenschijnlijk eenvoudige combinatie van het verzinkte staal en de ‘gespannen’ touwen maken de toren tot een groots en iconisch baken aan de oostelijke oever van de Maas. De toegang tot de toren en de balustrades zijn geen losse toevoegingen maar een vanzelfsprekend onderdeel van de omhulling. De toren is tot in het kleinste detail ontworpen maar vooral van afstand een parel in zijn omgeving. Meer dan enkel form follows function."

CATEGORIE DUPLEX: ICONISCHE LUIFEL STATIONSPLEIN UTRECHT

Architect: Ector Hoogstad Architecten / Fotograaf: Ector Hoogstad Architecten

benelux trofee thermisch verzinken

"De stationsluifel vormt de nieuwe, eenentwintigste eeuwse stadspoort van Utrecht. De inpassing van de constructie boven de logistiek complexe stedelijke knoop is een ware Houdini-act. Zeven enorme kolommen prikken door bestaande gebouwen en onderliggende verkeersstromen. Het luifeldak suggereert een grote vrijheid in de positionering van de kolommen, maar de structuur beperkt die mogelijkheden. Het is de ontwerpers en uitvoerende partijen gelukt deze knoop op heldere wijze te ontrafelen. Niet enkel in vorm maar ook in constructief opzicht is de luifel bijzonder. Het lichte, wit gecoate semi-monocoque frame met 49 transparante kussens, in combinatie met de onderhoudsarme detaillering zorgt ervoor dat het gebouw mooi blijft. De jury is onder de indruk van de integrale aanpak, het resultaat is veel meer dan een oplossing, het heeft alles in zich om het nieuwe icoon voor de stad Utrecht te worden."

PRIJS CIRCULAIR BOUWEN: BRAINPORT INDUSTRIES CAMPUS – CLUSTER 1

Architect: Vissers & Roelands architecten & ingenieurs / Fotograaf: Vissers & Roelands - GS Staalwerken Groep

benelux trofee thermisch verzinken

"De wijze waarop een gebouw van deze omvang wordt gemodelleerd in een groen, duurzaam landschap van Natuur Netwerk Nederland zoals de ontwerptoelichting stelt is paradoxaal. Dat het een duurzaam alternatief is voor de verrommeling van het Nederlandse landschap, een inspirerend alternatief voor de versnippering van de huidige bedrijventerreinen is evident.De rationele opzet garandeert flexibiliteit, de constructie en inbouwcomponenten zijn modulair, demonteerbaar en steeds weer herbruikbaar. Om dit mogelijk te maken zijn metalen delen verzinkt en om esthetische redenen grotendeels voorzien van een duplex coating. Het geheel resulteert in een innovatieve, aangename werkomgeving. De jury meent dat het een kansrijk voorbeeld is van circulair bouwen en navolging verdient."

Boek

  • Alle deelnemende projecten zijn opgenomen in een mooi boek dat gratis verkrijgbaar is
  • Alle deelnemende projecten worden eveneens getoond in een digitale editie van het Zinkinfo Magazine. Op de website van Zinkinfo Benelux is een pagina gewijd aan elk project van deze editie.