Zonhoven : Nieuwe uitkijktoren in thermisch verzinkt staal

 

Een unieke waterrijk gebied in Zonhoven met talrijke vijvers, die samen een groot landschappelijke eenheid vormen is een eye-catcher rijker.De vijvers vormen er een habitat voor vele dier-en plantensoorten. Een goede beleving van het landschap en de vijvers kan enkel vanuit de lucht; de uitkijktoren werd gebouwd.

De bouwmaterialen werden sober en eenvoudig gehouden. De structuur (bestaande uit 3 ronde staalkolommen D=219.1 x 12,5), de trappen en de leuningen zijn vervaardigd van thermisch verzinkt staal S235, de gevels (twee in hout, eentje in riet) hangen hieraan op. Staalbouwer Vanacken uit Nieuwerkerken gebruikte volgende staalprofielen: HEA 160 (als steunprofielen), HEB 200 & UPN 200 (voor bordessen en trapbomen) en IPE 200 (voor de gevelomkadering).

De toren is een echte eye-catcher. Niet alleen door de goede ligging aan de wandel- en fietsroute en vlakbij de openbare weg, maar meer nog door zijn vorm. "De ‘vis’, als hèt icoon van het natuurgebied, diende ons tot inspiratie. Als een ‘naar lucht happende vis’ springt de uitkijktoren uit het water" verduidelijken de architecten Delobelle uit Gent.

De uitkijktoren wordt officieel geopend op 21 juni 2015 maar is nu al te bezoeken. Het uitkijkplatform, 15 m boven de vijvers, biedt een prachtig zicht.

 

beelden : architecten Delobelle

© 2022 - Infosteel