Loopbrug van Breux

De loopbrug van Breux is herbouwd op het oude tramviaduct dat aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werd gebombardeerd. Deze brug is gelegen in Chassepierre, provincie Luxemburg, verbindt de oevers van de Semois en daarmee de twee laaggelegen toegangswegen van het dorp. De loopbrug vormt een nieuwe ‘RAVeL’-wandelroute en speelt daarnaast een belangrijke rol in het voetgangersverkeer tijdens het fameuze internationale Festival voor de Straatkunsten.

Gemeentelijke en provinciale overheden besloten in 2003 de handen ineen te slaan voor de herbouw van deze brug vanwege het toenemende succes van het festival en het belang om hulpdiensten in geval van ongelukken snel ter plaatse te kunnen sturen.

Gezien het landelijke en beschermde karakter van deze plek was de keuze van materialen gericht op een herinterpretatie van de oorspronkelijk gebruikte materialen. De restanten van de stenen pijlers zijn onopvallend gerestaureerd en gestabiliseerd, zodat ze een aandenken vormen als historisch erfgoed. De structuur van de loopbrug zelf werd, net als in het verleden, uitgevoerd in staal. Daarbij zijn de vorm, de hoogte en de dragende constructie aangepast aan de eisen en technologieën van deze tijd. 

Artikel in ons tijdschrift info-steel

Chassepierre, Florenville
Plaats_Localisation
La Commune de Florenville, Florenville
Opdrachtgever_Maître d’ouvrage
Emmanuel Collard, Marche-en-Famenne
Architect_Architecte
BSP Construction, Liège
Algemene aannemer_Entrepreneur général
Hermann Sylvain, Virton
Staalconstructeur_Constructeur métalique

Photos: Jo Van den Borre (Infosteel)

© 2022 - Infosteel