Restauratie van het Atomium

Alles is staal aan het Atomium. In 1958 werd staal met een hoge vloeigrens, de A52 – thans vergelijkbaar met het staal S355 JR – gebruikt voor de centrale mast, de bogen die de verschillende bollen vormen en de drie steunberen. De andere structurele elementen werden gemaakt in een kwaliteit A37, vandaag S235JR. Al deze structuren zijn nu gerenoveerd. Meer dan 50.000 m² oppervlakte werd gezandstraald en geverfd, vaak in zeer moeilijke omstandigheden.
De nieuwe bekleding van de bollen is samengesteld uit sandwichpanelen van 100 mm dikte, bestaande uit een elektrolytisch gepolijste plaat in roestvast staal 316 L van 1,2 mm aan de buitenzijde, een isolatie in minerale wol en een dunne, ruwe plaat in verzinkt staal van 1 mm dikte aan de binnenkant. De niet gebruikte drie middelste ‘M’-bollen werden met dezelfde roestvaststalen huid bekleed, maar niet geïsoleerd.
Roestvast staal werd gekozen ter vervanging van aluminium voor zijn betere corrosieweerstand, de duurzaamheid van een blinkende afwerking, het gemak van onderhoud, het respecteren van de afwijkingen bij het dieptrekken van de platen en een betere isolatie tegen schokgeluiden. Elke bol werd onderverdeeld in 48 grote pre-geassembleerde driehoeken. Deze plaatsingswijze maakte het mogelijk van een optimaal rendement te genieten en een betere uitvoering te bekomen van de meeste verbindingen, los van de klimaatsomstandigheden.
Deze techniek liet verder toe loze voegen te maken tussen een aantal oorspronkelijke kleine driehoeken en op die manier de insijpelingsrisico’s te verminderen, terwijl het originele aspect van het Atomium van 58, heel getrouw werd bewaard.

pdf Artikel in ons magazine info-steel

Eeuwfeestenlaan, 1020 Brussel
_Boulevard du Centenaire, 1020 Bruxelles
Plaats_Localisation
FOD Mobiliteit en Vervoer, Directie Vervoerinfrastructuur, Brussel_SPF Mobilité et Transports, Direction Infrastructure de Transport, Bruxelles
Gedelegeerde opdrachtgever_Maître d’ouvrage délégué
Origin, Brussel_Bruxelles
Architect_Architecte
Origin, Brussel_Bruxelles
Studiebureau_Bureau d’études
Seco, Brussel_Bruxelles
Controlebureau_Bureau de contrôle
Belgometal, Wetteren
Iemants, Arendonk
Staalbouwer_Constructeur métallique
A.M. Besix-J. Delens
Algemene aannemer_Entrepreneur général

Foto’s_Photos: Marie-Françoise Plissart ; Atomium asbl-vzw.

© 2022 - Infosteel