Ghelamco-arena, Gent

De nieuwe Ghelamco-arena langs de Ottergemsesteenweg te Gent is een multifunctioneel stadion, met 20.000 zitplaatsen waarvan plusminus 18.250 gewone zitjes, 1.160 business-seats, 264 seats skyboxen en 264 seats in de office­boxen en 84 plaatsen voor rolstoelgebruikers, en waarin kantoren en voetbal-gerelateerde- en commerciële ruimtes ondergebracht worden.

De nieuwe stadsontwikkeling waar het nieuwe Gentse voetbalstadion zich bevindt ligt grosso modo in de hoek van de E40 en de E17, vroeger bevond zich hier de groothandelsmarkt. Ontwikkelaar Ghelamco schakelde Bontinck Architecture & Engineering in voor het masterplan van het hele gebied. Datzelfde architectenbureau nam onder meer ook het ontwerp van de Brico Plan-it-vestiging, het stadion zelf en twee kantoortorens voor zijn rekening.

Stalen dakstructuur

Bovenop de betonstructuur werd een stalen dakconstructie voorzien die werd afgewerkt met een steeldeck-bekleding (Joris Ide 106.075 geplaatst door MSB). De structuur van dit dak volgt de logica van de onderliggende structuur: hoofdliggers om de 10,8 m, met uitzondering in de hoeken. De meeste profielen betreffen IPE-liggers. De dakstructuur omvat plusminus 800 ton staal.

Luifel in staal

De luifel die over de tribune hangt, bestaat uit 58 identieke vakwerkspanten van 38 m die meer dan 30 m uitkragen. Elk spant heeft een gewicht van ongeveer 8 ton en wordt door 2 betonkolommen op een tussenafstand van 6,5 m ondersteund. De golvende beweging in het dak ontstaat door de spanten in positie te laten variëren: in de zones oost en west bevinden alle spanten zich in dezelfde positie; in de hoeken gaan ze opwaarts omdat het stadion meer verdiepingen telt op de lange zijden. Het oorspronkelijke ontwerp van VK Architects & Engineers voor de luifel werd geoptimaliseerd door ASK-Romein in functie van productiesnelheid, montagemethodiek en kostprijs. Naar aanleiding hiervan werd het voorstel met HE-profielen verkozen boven het ontwerp met kokerprofielen.

De montage gebeurde in de drukste periode met 5 ploegen van ASK-Romein; kranen van 100 tot 400 ton werden aangewend. De opbouw van de luifel nam in totaal ongeveer 2 maanden in beslag: men startte in januari 2013, vervolgens was er een stilstand periode van half februari tot eind maart, in juni 2013 werd de luifel voltooid.

Artikel in ons magazine info-steel

Ottergemsesteenweg Zuid 808, Gent
Plaats_Localisation
CVBA Artevelde-Stadion, Gent
Opdrachtgever_Maître d’ouvrage
Bontinck Architecture and Engineering, Gent
Architect_Architecte
VK Architects & Engineers, Merelbeke
Studiebureau_Bureau d’études
Ghelamco Group, Ieper
Algemene aannemer_Entrepreneur général
ASK-Romein, Malle
Staalconstructeur_Constructeur métallique
MSB, Zelzate
Gevel en dak in staal_Façades et toitures en acier
Group Delrue, Ichtegem-Herseaux
Leverancier wapeningsstaal
_Fournisseur aciers pour béton armé

tekst_tekst: Ilse Blondeel (VK Architects & Engineers)
foto’s_photos: VK Architects & Engineers, Koen Van Damme, Bontinck Architecture and Engineering, ASK-Romein, Ghelamco, Pieter Vantieghem
Renderings: © Bontinck – Animotions

© 2021 - Infosteel