Skip to main content

Metro-ingang Sint-Katelijne

[widgetkit id="171" name="Renovatie metrostaton Sint-Katelijne"]

Een lift voor mensen met beperkte mobiliteit gaf de aanleiding om het metrostation te renoveren en om de straatkiosken in metselwerk rondom de metrohalte te verwijderen.

De plek vindt vandaag zijn hele dimensie terug. Twee lichte daken duiden de centrale inkomhallen aan. Twee inox platen 304 L van 30 mm dik, 3,5 m breed en 32 m lang zweven 4 m boven de grond en overdekken zo de trappen en de liften. Zij worden gedragen door een aantal zuiltjes in roestvast staal 316 L met 45 mm diameter waarvan de plaatsing en de oriëntatie ogenschijnlijk willekeurig zijn.

De zuiltjes, die letterlijk in de inkomhallen vielen, werden natuurlijk achteraf weggehaald. Hun aantal zorgt voor de stabiliteit van beide daken en hun helling komt overeen met de last die elk zuiltje draagt. De ongelijkmatige geometrie fungeert als windverband voor de constructie. De borstweringen van de trappen zijn gemaakt uit platen in roestvast staal van 12 mm dik met een krachtplooi aangebracht ter versteviging. Schilder-kunstenaar Thierry Renard toont op de perrons van het station een reeks zeefdruktulpen op grote witte achtergronden in geglazuurd staal. Eén tulp staat op de wand van de glazen liftkoker. Dankzij de renovatie straalt het geheel nu rust uit, wat erg goed onthaald werd in het stadscentrum.

pdf Artikel in ons magazine info-steel

Sint-Katelijneplein_Place Sainte Catherine, Brussel_Bruxelles
Plaats_Localisation
Administration de l’équipement et des déplacements,Brussel_Bruxelles
Opdrachtgever_Maître d’ouvrage
Node Engineering,Brussel_Bruxelles
Architect_Architecte
Ney and Partners,Brussel_Bruxelles
Studiebureau_Bureau d’études
Seco, Brussel_Bruxelles
Controlebureau_Bureau de contrôle
De Waele, Deerlijk
Algemene aannemer_Entrepreneur général
Ortmans Inox, Thimister - Clermont
Staalbouwer_Constructeur métallique

Foto’s_Photos : Olivier Noterman - Jean-Luc Deru
Jo Van den Borre (Infosteel)