Skip to main content

Serrewoning in Asse

[widgetkit id="163" name="Serrewoning Asse"]

Minimaal materiaalgebruik en doorgevoerde standaardisatie: dat zijn de uitgangspunten die deze eengezinswoning kenmerken. De gelaagde oplossing - afgekeken uit de serrebouw - verschaft de gevel een zekere ruimtelijkheid. De essentie van de architectuur ligt eerder verborgen in een zoektocht naar de vervaging van de grenzen tussen de verdiepingen onderling en tussen binnen en buiten.

De woning steunt op een paalfundering omwille van de weinig draagkrachtige grond. Een symmetrisch opgebouwde primaire staalconstructie van drie overspanningen (HEB 200) werd aangevuld door een asymmetrische, maar vanuit de kamerverdeling voortvloeiende, secundaire constructie. Deze bestaat uit kokerprofielen van 160 x 80 mm in de voor- en achtergevel met windverbanden van L-profielen van 60 x 6 mm. Het zadeldak is bedekt met sandwichpanelen afgewerkt met noppenfolie en zink. De rest van de staalconstructie kreeg een vliesgevel van serreprofielen van 36 x 55 mm. Deze is bekleed met hoogrendementsbeglazing of doorzichtige polycarbonaatplaten met achterliggende steenwolisolatie en gipsplaten als binnenafwerking.

Deze basis kan beschouwd worden als een geïndustrialiseerd standaard bouwpakket dat flexibel indeelbaar is door tussenwanden van gipsplaat. De industriële onderdelen zoals de trap en de getinte betonvloeren vormen een goede combinatie met de strakke detaillering van het serreglas en de verbinding tussen staalconstructie en serrewand.

pdf Artikel in ons magazine info-steel

Serrewoning V-P
Privé
Plaats_Localisation

Privé
Opdrachtgever_Maître d’ouvrage

Verdickt & Verdickt Architecten, Antwerpen
Architect_Architecte

Planet Engineering, Brasschaat
Studiebureau_Bureau d’études

Pi Construct, Humbeek
Algemene aannemer_Entrepreneur général

Meca, Opwijk
De Clercq Gebroeders, Lochristi
Staalbouwer_Constructeur métallique

Foto’s_Photos : Lander Loeckx