Skip to main content

Carports OCMW Houthalen-Helchteren

[widgetkit id="164" name="Carports OCMW Houthalen-Helchteren"]

Het uitgangspunt in het programma voor deze bejaardenwoningen was één autostaanplaats per woning. Deze moest zo dicht mogelijk bij de woning geplaatst worden. Een tweede belangrijk punt was een overdekte ontmoetingsplaats. Samen werden ze vertaald in ‘carports’ en ‘prieeltjes’.

De ruimte tussen de woningen liet dit evenwel niet toe. Ook de oppervlaktes van de voor- en achtertuin bleken te beperkt. De oplossing werd gevonden in één diagonale duo-opstelling van twee op de woningen geënte individuele carports.

Even werd in vraag gesteld of de ‘industriële look’ door de oudere bewoners wel op prijs gesteld zou worden, maar met alle technische, financiële en praktische elementen op een rij, en het vooruitzicht op een natuurlijke patinering, werd dit argument al snel van tafel geveegd. De ervaring leert inmiddels dat dit nooit een punt is geweest.
De wat drukkere tekening van één diagonale duo-opstelling van de carpots mocht niet leiden tot volumineuze wanverhoudingen. Vandaar dat er gespeeld werd met een ruimtezoekend horizontaal lijnenspel. Om bouwtechnische redenen wilden de ontwerpers deze toegevoegde constructies bovendien los plaatsen van de woningen. De constructie werd gereduceerd tot de elementairse vertaling van haar functies.

Voor de fysieke scheidingen tussen de carports werden omwille van hun transparantie, metaalroosters gebruikt.

pdf Artikel in ons magazine info-steel

Carports OCMW Bejaardenwoningen
Vinkendreef 1-26, Houthalen-Helchteren
Plaats_Localisation

OCMW, Houthalen - Helchteren
Opdrachtgever_Maître d’ouvrage

Yvan Schraepen, Houthalen - Helchteren
Architect_Architecte

Welkenhuysen - Bielen, Zonhoven
Algemene aannemer_Entrepreneur général

Timmers Cranes and Steelworks, Houthalen - Helchteren
Staalbouwer_Constructeur métallique

Foto’s_Photos : Timmers Cranes Steelworks