Foto: WAW architects

Bicycle pavilion with steel structure and expanded metal

To blend in with the aesthetics of the existing architecture, a dynamic steel structure finished in expanded metal (ALU) was chosen for the bicycle pavilion on the site of the Halle Public Centre for Social Welfare. This is similar to that already in use in the Social House for the external emergency staircase and the cladding of a ventilation shaft. The steel structure was built on a concrete substructure that also carries the retaining walls for the existing slopes; the height difference and the existing slope were used to divide the building into two levels. A coarse mesh of cable in X-TEND DIN 1.4401 / AISI 316 stainless steel forms a barrier between the change in level between the lower and upper storage area, whilst ensuring that each cycle stand remains open to and visible from the other. Both areas will be equipped with lighting, security cameras, and charging facilities for electric bicycles.
  • Auguste Demaeghtlaan 38, Halle
    Location
  • OCMW / Stad Halle, Halle
    Client
  • WAW architects, Sint-Genesius-Rode
    Architect / Designer
  • Paridaens ingenieurs, Leuven
    Structural engineering
  • Antwerpse Bouwwerken, Antwerpen
    General contractor
  • Dugardein-De Sutter, Melle
    Steel contractor
  • Antwerpse Bouwwerken, Antwerpen (facades)
    Other steel applications

© 2021 - Infosteel