Reeferplatformen PSA, Zeebrugge

PSA International, één van de grootste havengroepen ter wereld, met thuisbasis in Singapore, bouwt een nieuwe containerterminal aan het Albert II-dok in Zeebrugge.

Deze terminal - die bij volledige ingebruikname een kaailengte zal hebben van 1500 m en een oppervlakte van 90 ha - moet ervoor zorgen dat ook de grootste schepen tot 15000 TEU (Twenty feet Equivalent Unit) hier probleemloos kunnen worden behandeld. Ten behoeve van deze terminal moest een reeferstaketsel worden aangelegd.

Deze reefer-platformen dienen voor de tussentijdse opslag van de koelcontainers, die continu van stroom moeten voorzien worden. Deze containers worden zo snel mogelijk na het lossen aangesloten en worden daarna constant gemonitord op temperatuur en een rapport wordt naar de klant gestuurd. Bijkomend worden deze platformen gebruikt om het noodzakelijke onderhoud aan de containers uit te voeren.
Omdat deze structuur zeer slank en toch stevig moet zijn, koos de opdrachtgever voor een verzinkte staalstructuur.
De constructie weegt 70 ton bestaat uit 3 bouwlagen en heeft een hoogte 9,7 m. Ze is 91,3 m lang en telt 1750 m² roostervloeren. De hoofdkolommen zijn HEA200 in staalkwaliteit S235 met een kolomafstand van 4,15 m. Langs 1 zijde van de structuur, zijn er op elk niveau bordessen voorzien met een uitkraging van 2 m, totaal 54 bordessen. In totaal kunnen 123 koelcontainers aan deze structuur worden gekoppeld.
De structuur staat op circa 50 m van de kustlijn, dus in een C5M-klimaat (ISO 12944). Om de tienjarige garantie op de constructie te waarborgen, werd er bovenop de verzinking nog een drielaagse schildering aangebracht. Ook werden de bouten en moeren na montage met hetzelfde verfsysteem behandeld.
Ondanks deze vereisten kon de bouwtijd voor dit platform beperkt worden tot één maand.

Albert II Dok, Zeebrugge
Plaats_Localisation
PSA Antwerp, Antwerpen
Opdrachtgever_Maître d’ouvrage
Ingenieursbureau G. Verheyen, Zandhoven
Studiebureau_Bureau d’études
BCM, Hoogstraten
Algemeen aannemer_Entrepreneur général
BCM, Hoogstraten
Staalbouwer_Constructeur métallique

Foto's_Photos : BCM, Johnny Van den Borre

© 2022 - Infosteel