Platform Citadel Luik

De flanken van de Citadel, gelegen op één van de steilste heuvels van Luik, bieden een schitterend zicht op de stad en haar rivier. Omdat het platform dat men wilde bouwen een slanke structuur moest hebben, de randen fijn en de oversteek ruim dienden te zijn, was de keuze voor staal logisch. De steile helling waarop het kunstwerk rust, maakte de structuur in een ander materiaal dan staal quasi onmogelijk.

Het bestaat uit een uitkijkpost van ongeveer 45 m2 en een trap van 50 m die het platform verbindt met een pad. Het maakt integraal deel uit van de toeristische ontdekkingsroutes voor wandelaars van de stad Luik.

De volledige structuur die het platform, de twee traparmen, de overloop en de reling vormen, zijn uitgevoerd in weervast staal en rust op betonnen funderingen. Om het transport ervan te vergemakkelijken werd de driehoekige uitkijkpost van 12,5 x 12,5 x 7,5 m en een overkraging van 4 à 5 m, uitgevoerd in 2 delen. Hij is opgebouwd uit 3 stalen caissons gemaakt van staalplaten van 10 mm dikte en een beplating met verstijvers om de 50 cm. 

De oriëntatietafel geeft de tracés weer van de Maas en haar bijrivieren, die autogeen versneden werden. Heuvels en flanken van hun kant zijn weergegeven door zwart kwarts. De traparmen zijn om de 7 m ondersteund. Ze zijn opgebouwd uit platte trapbomen van 220 mm hoog en 10 mm dik, waarop de steunpunten gelast zijn die de reling vormen en de trapleuning dragen. De treden zijn gemaakt van geplooide staalplaten van 4 mm dikte. Dit kunstwerk mag zeer geslaagd genoemd worden. Naast zijn eigen kwaliteiten verwijst het met een knipoog naar het staalverleden van de stad Luik en haar omgeving.

Boulevard du 2ème Lancier et du 3ème Génie, Liège
Plaats_Localisation
Ville de Liège-8ème département travaux et environnement-service espace publics et plantations, Liège
Opdrachtgever_Maître d’ouvrage
Ville de Liège, Liège
Architect_Architecte
Bureau d’études Greisch, Angleur
Studiebureau_Bureau d’études
Ateliers Melens et Dejardin, Jupille sur Meuse
Algemeen aannemer_Entrepreneur général
Ateliers Melens et Dejardin, Jupille sur Meuse
Staalbouwer_Constructeur métallique

Foto's_Photos : Luc Gilson, Ville de Liège, Atelier Melens et Dejardin, Bureau Greisch

© 2022 - Infosteel