Passerelle over de Wamme

De passerelle van On bij Marche-en-Famenne, een ontwerp van Greisch, is uitgevoerd in weervast staal en geeft toegang tot het natuurreservaat van Spinets. Voor de brug was een uiterst beperkt budget beschikbaar: 16000 euro voor de studie én de uitvoering.

Zowel voor de studie, de keuze van de materialen als voor de middelen voor de uitvoering, werd door de ontwerpers gekozen voor een globaal economische aanpak.

Zo werd een eenvoudige staalplaat van behoorlijke dikte in zaagtandvorm versneden om zonder verlies van materiaal, twee identieke delen te vormen die de kernen van de twee laterale liggers uitmaken. De onderkant van de uitgezaagde platen werd in hoek geplooid om als steunvlak te dienen voor de houten planken die eenvoudig werden vastgebout. Deze planken zorgen voor de horizontale stabiliteit van de liggers. Een stalen hoekprofiel die aan bovenop de tanden werd gelast, fungeert als handgreep. De beide uiteinden van de passerelle worden gevormd door licht afhellende staalplaten - dezelfde als die voor de zijkanten - en vormen de overgang tussen de houten planken en de bodem. De keuze voor weervast staal is een gevolg van deze zoektocht naar eenvoud. De afwezigheid van enige bekleding laat dit materiaal toe zijn kracht te ontplooien en biedt de nodige duurzaamheid, zonder dat onderhoud noodzakelijk is. De loopbrug met een overspanning van 14 m is een opmerkelijk eenvoudig ontwerp en toont aan dat een beperkt budget geen rem hoeft te zijn voor een geslaagd project.

Marche-en-Famenne (On)
Plaats_Localisation
Natagora Liège, Liège
Opdrachtgever_Maître d’ouvrage
Bureau d’études Greisch, Angleur
Architect_Architecte
Bureau d’études Greisch, Angleur
Studiebureau_Bureau d’études
Ateliers Melens et Dejardin, Jupille sur Meuse
Staalbouwer_Constructeur métallique

Foto's_Photos : Bureau d'études Greisch

© 2022 - Infosteel