Pont Neuf over de Oise, Compiègne

De Pont Neuf-brug in Compiègne, een stad gelegen op 80 km ten noordoosten van Parijs, verbindt de twee oevers van de Oise. Bedoeling was het hart van de agglomeratie een nieuwe dynamiek te bezorgen en de banden tussen de linker- en rechteroever van de Oise en het centrum van de stad, aan te halen. De brug is het sluitstuk van deze vernieuwing.

De esthetiek van de brug die 116 m lang en 20 m breed is, kadert perfect in haar omgeving. Ze zorgt voor een vlotter verkeer en biedt ruimer plaats aan voetgangers en fietsers. Door de brede voetpaden, de geïntegreerde zitbankjes en de sfeervolle verlichting is deze brug meer dan een hulpmiddel om zich van de ene oever naar de andere te verplaatsen.

Deze bowstringbrug bestaat uit twee overspanningen met afwisselend een boog boven of onder het wegdek die bijzonder slank ogen. Het wegdek tussen de hoofdliggers is een orthotrope plaat. De voetpaden van hun kant bestaan uit houten panelen die rusten op stalen hulpliggers. De voetpaden en de reling werden afgewerkt met onderdelen uit roestvast staal.
De brugelementen werden in stukken per vrachtwagen naar montageterrein vervoerd waar ze werden samengelast tot twee grote brugdelen. Deze werden vervolgens met pontons ingevaren waarna de laatste lasvoegen werden afgewerkt.
De tonnage bedraagt 1100 ton, de kostprijs van de brug 17,5 miljoen euro.

Margny - Compiègne (FR)
Plaats_Localisation
Agglomération de la Région de Compiègne, Compiègne (FR)
Opdrachtgever_Maître d’ouvrage
Explorations Architecture, Paris (FR)
Architect_Architecte
Flint & Neill, London - Ingenieursbureau Stendess, Steel Engineering & Design Services, Lovendegem
Studiebureau_Bureau d’études
AIB-Vinçotte International
Controlebureau_Bureau de contrôle
Demathieu & Bard Agence Normandie, Saint-Etienne de Rouvray (FR)
Algemeen aannemer_Entrepreneur général
Victor Buyck Steel Construction, Eeklo
Staalbouwer_Constructeur métallique

Foto's_Photos : www.icade.fr, Archief Victor Buyck Steel Construction

© 2022 - Infosteel