Skip to main content

Centre Guillaume II ‘Bierger center’ en passerelle

[widgetkit id="4" name="bierger-center"]

De nieuwe glazen vleugel die omringd is door historische gebouwen in zandsteen, leisteen en zink, heeft de vorm van een paviljoen met een onregelmatige geometrie en vormt een uitgesproken contrast met de bestaande gerenoveerde vleugel.

Alle gebouwen zijn gegroepeerd in één enkele entiteit als één enkel hedendaags architecturaal object waar diverse functies in ondergebracht zijn. De onthaalruimte, de trouwzaal en de verbindingsbrug naar het stadhuis vormen één geheel en een centrale as die zich ontplooit vanuit het stadhuis tot in het hart van het bestaande gebouwencomplex.

De loopbrug heeft een overspanning van 25 m. Het gekozen structurele systeem is van het type hangbrug met een ingebouwde kabel langs elke gevel, een hoog steunpunt aan de kant van het Bierger-Center en een laag punt langs het stadhuis. Er is ook een rechte stabilisatiekabel aanwezig ter hoogte van het landhoofd. De ophangingen, bestaande uit dubbele platte ijzers van 150 mm x 10 mm, dienen ook als staanders voor de gevels. Parallel met het kabelsysteem is het brugdek gevormd uit een stalen caisson met veranderende hoogte die aan de kant van het stadhuis opgelegd is en aan de andere kant ingeklemd.

pdf Artikel in ons magazine info-steel

44, place Guillaume II / 2, rue Notre-Dame, Luxembourg
Plaats_Localisation
Direction de l’Architecte / Service Bâtiments / Ville de Luxembourg
Opdrachtgever_Maître d’ouvrage
Walter de Toffol
Afgevaardigd bouwheer_Maître d’ouvrage délégué
InCA Ingénieurs Conseils Associés, Niederanven
Coordination générale par maîtrise d’ouvrage déléguée
steinmetzdemeyer, Luxembourg
Architect_Architecte
T6 Ney & Partners, Luxembourg
Studiebureau stabiliteit_Bureau d’études statique
Socotec, Livange
Controlebureau_Bureau de contrôle
Bellapart, Les Preses (Catalonia, ES)
Bouwwerken_Travaux de construction

Foto’s_Photos : Christof Weber