Huis DF-V

De eerste loftwoning van België, een ontwerp en realisatie van architect Herman Andriessen in 1969 die een jaar later overleed, was na 40 jaar volledig onderkomen geraakt. Totale verwaarlozing, een aantal conceptfouten en bijkomende wansmakelijke verbouwingen op het vlak van het interieur als het exterieur, maakten haar virtueel rijp voor de sloop.

De nieuwe eigenaar-ontwerper kocht het pand op met de bedoeling het zijn oude glans terug te geven en aan te passen aan de hedendaagse noden.
Het gebouw werd volledig gestript tot enkel de oorspronkelijke staalstructuur overbleef volgens het typische ‘9-vierkantrooster’ met maatvoering van 3,6 m x 2,6 m. Op die manier kon het eerst worden hersteld en op een correcte manier geïsoleerd, zodat het hoofd kon geboden worden aan de schrijnende condensatieproblemen en lekken. Vervolgens werd de woning opnieuw opgebouwd, rekening houdend met een reeks vooropgestelde begrippen in verband met interieur, exterieur, licht, lucht, ruimte, maatvoering, verhoudingen, uitlijning, detail en techniek.

Op het gelijkvloers werd besloten de buitenwanden volledig in glas op te trekken met ingewerkte profielen, voorzien van verluchtingsroosters, en losstaand van de bestaande structuur, zodat deze opnieuw volop tot zijn recht komt. Dit principe werd ook toegepast voor de regenafvoeren, waardoor men een ontdubbeling krijgt van het gebouw. Verder werden er slechts 2 volumes ingeschoven die de ruimte perfect afbakenen.

pdf Artikel in ons magazine info-steel

Huis DF-V
Azalealaan 31, Zoersel
Plaats_Localisation

Arjaan De Feyter & Liesbet Verstraeten, Zoersel
Opdrachtgever_Maître d’ouvrage

Arjaan De Feyter Ontwerpbureau, Zoersel
Architect_Architecte

Foto’s_Photos : Toon Grobet

 

© 2023 - Infosteel