Fietsers- en voetgangersbrug, Metz

De fietsers- en voetgangersbrug over de Seille in Metz verbindt voortaan de wijk Queuleu met het stadscentrum. Deze brug, van de hand van de Franse architecte Brigit de Kosmi, werd ontworpen als een wieg van staal.

De brug bestaat uit twee delen. De eigenlijke passerelle van 64 m met een variërende breedte van 8,4 m tot 8,7 m, een hoogte van 6,8 m tot 7,5 m en een gewicht van 100 ton. De aanbruggen meten respectievelijk 16,85 m en 24,45 m lang en hebben een breedte van 2,08 m.

De passerelle is opgebouwd uit een reeks U-vormige dwarsdragers die met elkaar verbonden zijn door een onderspannen net van elkaar snijdende diagonalen. Het net maakt evenwicht met een kokervormige bovenregel die aan één zijde op het landhoofd verankerd is. Dit moet de doorbuiging van de passerelle beperken.
De moeilijkheid van het ontwerp lag hem in de aansluiting van het net op de dwarsdragers. Met trapeziumvormige tussenstukken werd dit op een elegante manier opgelost. De hulp van 3D-software was hierbij een absolute must.
De passerelle werd in tien stukken geleverd en werd ter plaatse geassembleerd. Een kraan die 600 ton kan optillen paste de elementen in elkaar. Drie uren waren nodig om de brug te laten draaien en ze exact op de landhoofden van de Seille te plaatsen.
Dankzij een voortreffelijke communicatie tussen ontwerpers en tekenaars werden alle details slank en licht uitgevoerd. Door extra tekeningen kon de constructeur de passerelle omgekeerd samenstellen, wat het laswerk makkelijker maakte.
De passerelle vormt een mooie echo in staal voor het vakwerk in hout van het nabijgelegen Centre Pompidou-Metz.

Parc de la Seille, Metz (FR)
Plaats_Localisation
Ville de Metz, Mission Grands projets, Metz (FR)
Opdrachtgever_Maître d’ouvrage
Brigit de Kosmi, Espace, Paris (FR)
Architect_Architecte
Terrell S.A.S, Boulogen-Billancourt -
Ingenieursbureau Stendess, Lovendegem
Studiebureau_Bureau d’études
Apave Alsacienne SAS - Agence de Metz, Metz (FR)
Controlebureau_Bureau de contrôle
THV Van Laere - Anmeco, Zwijndrecht
Algemeen aannemer_Entrepreneur général
Anmeco, Zwijndrecht
Staalbouwer_Constructeur métallique

Foto's_Photos : Joos Louage (Anmeco)

© 2022 - Infosteel