Houtpelletloods, Gent

De energiecentrale van Rodenhuize (Gent) werd oorspronkelijk gebouwd als kolencentrale, maar recent omgevormd om te werken op biomassa, meer bepaald houtpellets afkomstig van producenten die aan duurzaam bosbeheer doen. De eenheid Rodenhuize 4 zal een capaciteit hebben van 180 MW.

Voor de stockage en overslag van de houtpellets ten behoeve van Rodenhuize 4, werd opdracht gegeven voor de bouw van een nieuwe loods. Deze loods, met een lengte van 655 m en een overspanning van 50 m, werd opgedeeld in vier compartimenten die bij brand autonoom moeten kunnen blijven staan. Tussen deze compartimenten is er een veiligheidszone voorzien met een watergordijn. Dit heeft tot gevolg dat de loods kon gebouwd worden zonder tussenwanden, wat een groot voordeel is voor een bulkloods.

De houtpellets worden via een opening in het dak gestort. Om die reden is het dak van de loods uitgerust met een uitkragende oversteek zodat de stortopening in het dak tegen alle weersomstandigheden beschermd is. Er werd gekozen voor een thermisch verzinkte structuur om de onderhoudskosten minimaal te houden en ook om redenen van duurzaamheid.

Plaats: Energiestraat, Gent
Opdrachtgever: Sea Invest, Gent
Architect: D’hondt - Heyninck - Parein architecten, Berchem
Studiebureau: Establis (controle door Gyselynck), Roeselare
Controlebureau: AIB-Vinçotte International
Algemeen aannemer: Bolckmans , Hoogstraten
Staalbouwer: BCM, Hoogstraten
   
Foto's: Van Huffel

© 2022 - Infosteel