Skip to main content

Uitbreiding en verbouwing CCK, Luxemburg-Kirchberg

[widgetkit id="96" name="CCK-Salle-de-conférences"]

De eerste uitbreidingsfase van het conferentiecentrum van Kirchberg (CCK) dat de toren Alcide de Gasperi omvat, bestaat onder andere in de toevoeging van een grote conferentiezaal en verschillende foyers voor toegang en ontvangst die worden omhuld door een beglaasde galerij, gemiddeld 12 m hoog en ongeveer 300 m lang, op de Place de l’Europe.

In de ontvangstfoyer bestaat de beglaasde galerij uit stalen portieken en vakwerk die op de hoofdassen van het project zijn geplaatst. Daarnaast werden halve portieken gerealiseerd die aan de kant van de bestaande draagstructuren op metalen consoles steunen. In de lengterichting werden secundaire vakwerkliggers geplaatst met een tussenafstand, waaraan de dakbedekking en het verlaagde plafond konden worden bevestigd. De uiteindelijke bekleding van boven- en onderkant is uit metaal.

De toegangsfoyer wordt overspannen door een metalen vakwerkstructuur met luifels met een uitkraging van 10 m aan de voorgevel en 6 m aan de achtergevel. Het geheel rust op stalen kolommen die achter de voor- en achtergevel staan, evenals op tussenliggende kolommen.

Het dak van de grote, ovaalvormige conferentiezaal bestaat uit een raster van gewalste profielen die geprofileerde gegalvaniseerde staalplaten draagt. Deze zaal biedt ruimte aan 100 plaatsen op de eerste rij.

Plaats Place de l’Europe, Luxembourg-Kirchberg
Opdrachtgever Ministère du Développement Durable et des Infrastructures
Administration des Bâtiments Publics,
Luxembourg
Architect A.M. SchemelWirtz Architectes, Luxembourg/ Jourdan & Müller PAS, Frankfurt (DE)
Studiebureau A.M. InCA Ingénieurs Conseils Associés, Niederanven / SGI Ingénierie, Junglinster
Controlebureau Secolux, Capellen
Algemeen aannemer Soludec, Bascharage
Staalbouwer Poncin /Arendt & Schackmann, Livange
Foto's Johannes Maria Schlorke,
Palladium Photodesign,
Dominik Dippelhofer (SchemelWirtz),
InCA Ingénieurs Conseils Associés