Skip to main content

Het Wurth-huis

[widgetkit id="141" name="Maison-Wurth"]

Het huis is grotendeels beglaasd en transparant, maar krijgt een krachtige en robuuste uitstraling dankzij de 2 mm dikke weervast stalen schil die het huis beschermt zoals het pantser van een schaaldier. Het huis staat ‘vastberaden’ op een helling van de wijnstreek aan de rand van Wormeldange, een van de bekendste dorpen van de Moezelstreek en het centrum van de Luxemburgse Riesling.

Het eerste wat opvalt is de roestkleur die, naargelang van het seizoen, past bij de andere kleuren in de omgeving of er juist een mooi contrast mee vormt. Daarnaast is er de lichtheid van het opengewerkte dak en de portalen die de verankering in de helling weergeven. Als een sculptuur steekt het gebouw af tegen de wijngaarden en de stenen terrassen.
De woonruimte strekt zich uit over vier niveaus. Helemaal onderaan bevinden zich de hal, de garage en de kelder. De eerste verdieping biedt plaats aan de leefruimte, met een terras dat uitkijkt op de rivier. De tweede verdieping staat in het teken van de slaapkamers en dan is er nog de dakruimte.

Door dit gespleten harnas is het huis tegelijkertijd op zichzelf en gesloten, maar ook open voor de omgeving, zodat de strenge architectuur toch plaats biedt aan uitbundige vrolijkheid.

Plaats 13, route du Vin, Wormeldange
Opdrachtgever Privé
Architect Hermann & Valentiny and Partners, Remerschen
Studiebureau Hermann & Valentiny and Partners, Remerschen
Controlebureau  
Algemeen aannemer  
Staalbouwer Dachdeckermeister Werner Feltes, Trier-Pfalzel (DE)
Foto's Gerhard Georg Kirchner, Hermann & Valentiny and Partners