Skip to main content

Overdekte bushaltes in Mamer

[widgetkit id="143" name="Abribus-Mamer"]

De nieuwe campus ‘Kinneksbond’ in Mamer, aan de rand van Luxemburg-stad, strekt zich uit over een oppervlakte van 7,5 ha. De site telt drie scholen (een peuterschool, kleuterschool en basisschool), een kinderopvang met schoolrestaurant, een sporthal, verschillende sportterreinen en binnenkort een cultureel centrum met een capaciteit tot 450 personen.
Om het openbaarvervoersnet te vervolledigen en een goede bereikbaarheid van het nieuwe complex te garanderen, zijn twee gelijksoortige bushokjes gebouwd.

Beide bushokjes zijn gerealiseerd in slanke staalelementen met het oog op een sobere, lichte en transparante architectuur die aansluit bij de nieuwe gebouwen en de groene omgeving.
Ze bestaan uit negen overspanningen met een breedte van 2,87 m die elk worden overdekt door een 12 mm dikke glasplaat die in een stuk is gerealiseerd. Deze grote glazen dakelementen worden samengevoegd door twee L-vormige elementen van 12 x 12 x 1,2 cm die zijn vastgezet met bouten en afgedekt met een metalen sluitstuk. Tien dwarsverstijvingen in platstaal van 6 x 1,5 cm, die op een afstand van 25 cm van elkaar zijn vastgelast, zorgen voor een bijkomende versterking. De verticale structuur, met een hoogte van 2,5 tot 3,5 m, bestaat uit kruiskolommen die worden gevormd door een T-profiel van 14 x 14 x 1,5 cm en een gelaste vlakke staaf van 13 x 1,5.

De structuur in thermisch verzinkt staal is gelakt in een grijstint die opgaat in de open ruimte.
Het hokje volgt de helling van de weg en wordt aan de achterkant begrensd door een laag steunmuurtje waarin een bankje is geïntegreerd. Aan het muurtje is ook nog een stalen borstwering met handleuning in roestvast staal bevestigd.

Plaats 42, route d’Arlon, Mamer
Opdrachtgever Administration Communale de Mamer
Architect Hackl - Hofmann Freiraumplanung, Eichstätt (DE)
Studiebureau Schroeder & Associés, Luxembourg
Controlebureau AIB - Vinçotte, Luxembourg
Algemeen aannemer Costantini construction, Schifflange
Staalbouwer Fior Ateliers, Bascharage
Foto's Markus Heisel