Foto: David Boureau
Genomineerd

Overkapping station van Oostende

Een overdekt open plein voor de Zeestatie

Met de overkapping kreeg het station van Oostende zijn definitieve bekroning. Bijna zeven jaar lang werd aan de herinrichting en reconversie van de site gewerkt.
Het project omvatte de herinrichting van het tramstation en de parkeerruimtes, de restauratie van het historisch stationsgebouw, de aanleg van een serie nieuwe perrons, de vervanging van de verouderde spoorperronluifels door een overkapping van zowel de spoor-, tram- en busperrons en de ondergrondse fietsenstallingen.
De architecten hebben getracht de oorspronkelijke grandeur van de perronoverkapping terug op te roepen door het ontwerp van een 11 m hoge translucente perronkap in kleuren die verwijzen naar de zee – blauw, groen, geel en wit. Dankzij het gefilterd licht- en kleurenspel onder de overkapping zorgen deze platen voor een aangename, warme sfeer.
  • Natiënkaai 1, Oostende
    Plaats
  • NMBS-HOLDING, Brussel
    Opdrachtgever
  • Dietmar Feichtinger Architectes, Montreuil
    Architect / Ontwerper
  • Eurostation, Brussel
    Studiebureau stabiliteit
  • Eurostation, Brussel
    Controlebureau
  • THV Roegiers-Depret, Kruibeke
    Hoofdaannemer
  • Ferrokonstrukt, Meulebeke
    Staalbouwer
  • Ferrokonstrukt, Meulebeke (gevels)
    Andere staaltoepassingen
  • NMBS, Ferrokonstrukt
    Infosteelleden

© 2021 - Infosteel