Foto: Gérard Dejardin (Melens & Dejardin)

Grote stalen luifel voor schoolgebouw

Ontworpen als een object

De realisatie van een nieuw schoolgebouw voor het Koninklijk Atheneum van Ans in Alleur ging gepaard met de plaatsing van een grote stalen luifel (20 m lang en 4,5 m breed) met een markante vorm, waarvan de imposante massa subtiel culmineert in één steunpunt.
De luifel is ontworpen als een object waarvan het horizontale gedeelte (het dak) en het verticale gedeelte (het steunpunt) één gezamenlijke geometrie vormen, die sober en bijna abstract is dankzij het verbergen van de assemblagepunten, de regenwateropvang en -afvoer enzovoort. De dimensionering van de luifel is dus geënt op het principe van een samengelaste stalen portiek: de plaat die fungeert als luifelrand vormt meteen ook de ligger die de lasten opvangt. Hij rust op een kolom met een variabele doorsnede, waarin de regenwaterafvoer geïntegreerd is. Deze kolom is bevestigd met behulp van onzichtbare bouten.
De witte coating versterkt de aanwezigheid van het object, maar geeft het tevens een zekere lichtvoetigheid.
  • Rue de la Résistance, Alleur
    Plaats
  • Fédération Wallonie-Bruxelles,
    Opdrachtgever
  • HE-Architectes, Liège
    Architect / Ontwerper
  • Stabili.D, Liège
    Studiebureau stabiliteit
  • Ets Jean Wust, Thimister-Clermont
    Hoofdaannemer
  • Ateliers Melens et Dejardin sprl, Jupille-sur-Meuse
    Staalbouwer

© 2021 - Infosteel