Foto: Tim Van de Velde Photography

Veiligheidspost Knokke-Heist

Reddersnest op stalen buis

Vanaf het Lichttorenplein aan de Knokse dijk kijken voorbijgangers makkelijk over de kleurrijke onderbouw heen en valt hen enkel het opgetilde reddernest op. Hoewel kuststad Knokke aanvankelijk een veiligheidspost vroeg op de dijk, hadden de architecten het lef en namen ze het risico om resoluut voor het strand te kiezen.
Een 17 m diameter grote gele vorm refereert naar een boei. Dankzij de positionering van losse volumes voor het coördinatielokaal, de EHBO-ruimte, het openbare sanitair en het verhoorlokaal annex keuken en sanitair voor het personeel, ontstaat er een publieke doorgang of binnenstraat waar ieder drempelloos binnenwandelt.
Zowel de volledige primaire draagstructuur van de veiligheidspost als het reddersnest is in staal uitgevoerd. De veiligheidspost is verder opgebouwd met houtbouw, vezelcementplaten en afgewerkt met polyurea. Het reddersnest steunt op een holle centrale koker (660 x 40 mm). De holle koker neemt alle windlasten op en beschermt alle leidingen van en naar het reddersnest.
  • Zeedijk-Knokke 660, Knokke-Heist
    Plaats
  • Gemeente Knokke-Heist, Knokke-Heist
    Opdrachtgever
  • Compagnie-O architecten, Gent / John Körmeling, Eindhoven (NL)
    Architect / Ontwerper
  • W5A Structures, Waalre (NL) / Abetec, Dendermonde
    Studiebureau stabiliteit
  • Van Tornhaut, Aalter
    Hoofdaannemer
  • Bemepro, Menen / Anders construct, Kruishoutem
    Staalbouwer
  • Metaalconstructie Strobbe, Laarne (stalen schrijn- en plooiwerk)
    Andere staaltoepassingen

© 2021 - Infosteel