Foto: Jeroen Verrecht

Twee afscheidsruimtes in witgelakt staal

Slanke constructie

Op de twee kerkhoven van Houthalen-Helchteren, wilde de gemeente afscheidsruimten bouwen. Het winnend ontwerp beperkt het programma tot de essentie. De kapel zelf is een eenvoudige opstelling van enkele dunne kolommen, een dak en twee wanden in witgelakt staal. Beide afscheidsruimten staan op een betonnen vlak.
De gebogen vormen in de wanden hebben niet alleen nut voor de stijfheid van het hele gebouw. Door een verschuiving van het dak ten opzichte van deze wanden, ontstaan er openingen die het (zon)licht vrij spel geven om op de rondingen van de wanden voortdurend nieuwe schaduwtekeningen te maken.
Door voor staal te kiezen wordt de constructie extra slank en krijgt het geheel een fijnheid die het – samen met de witte kleur – een licht karakter geeft tegenover de beladenheid van het afscheidnemen.
  • Kerkhofstraat 2, Houthalen-Helchteren
    Plaats
  • Gemeentebestuur Houthalen-Helchteren, Houthalen-Helchteren
    Opdrachtgever
  • Architect Hans Maes, Houthalen
    Architect / Ontwerper
  • Bureau M. Lavreysen, Leuven
    Studiebureau stabiliteit
  • IMA Creaties, Tessenderlo
    Hoofdaannemer
  • IMA Creaties, Tessenderlo
    Staalbouwer

© 2021 - Infosteel