Foto: Pieter Geerts

Optopping met open plan

Extra bouwlaag met fijne stalen portieken

Aan de Noorderlaan in Antwerpen is een bestaand kantoorgebouw met een lengte van maar liefst 100 m uitgerust met een extra bouwlaag met kantoorruimtes. Deze nieuwe structuur, gelegen naast het viaduct, is opgevat als een interpretatie van de bestaande industriële context.
De opbouw bestaat uit fijne stalen portieken die door hun verschillende vormen drie grote, licht hellende daken creëren, in combinatie met CLT-platen. Het samenspel tussen hout en staal – goed voor een totaalgewicht van 37 ton – was een ideale keuze, waarbij de stalen spanten konden worden verankerd in de bestaande betonstructuur.
De nieuwe vloeropbouw bestaat uit stalen liggers waarop een steeldekplaat is gelegd als ondergrond voor de OSB- en linoleumafwerking.
Het buitenschrijnwerk is uitgevoerd als stalen vliesgevel (265 m2), waarbij de verticale profielen doorlopen tussen de gevelbekleding om het ritme te benadrukken. De stalen portieken zijn brandwerend gecoat.
  • Noorderlaan 52, Antwerpen
    Plaats
  • Privé
    Opdrachtgever
  • Poot architectuur, Antwerpen
    Architect / Ontwerper
  • UTIL, Brussel
    Studiebureau stabiliteit
  • EVEKA, Sint-Niklaas
    Controlebureau
  • Beneens Bouw & Interieur, Olen
    Hoofdaannemer
  • Claessen, Arendonk
    Staalbouwer
  • Beneens Bouw & Interieur, Olen (gevels)
    Andere staaltoepassingen

© 2021 - Infosteel