Foto: Studio Nick Ervinck

RETMONER - geïnspireerd door de geschiedenis

Lege ruimte als een constructieve kracht

RETMONER is een sculptuur uit gelakt staal, boordevol betekenis, geïnspireerd door de geschiedenis van de stad Waregem: ‘de woonplaats van de clan Waro’. Archeologische vondsten zoals de pijlpunten, scherven, munten uit de Gallo-Romeinse periode vormen een directe bron van inspiratie.
De Zuiderpromenade wordt gezien als de nieuwe toegangspoort tot de stad. De kunstenaar speelt op dit gegeven in door het plaatsen van RETMONER als een wachter die een onbekend heiligdom moet beschermen. RETMONER vormt een oproep om de oude geschiedenisboekjes met nieuwe ogen te gaan bekijken. Door zijn vloeiende, computergestuurde vormen, vormt het een zachtere versie van de historische artefacten.
Hoewel dit sculptuur monumentaal lijkt met zijn 4,40 m hoogte, is dit eclectische beeld opgebouwd vanuit leegtes. Net als Henry Moore wordt de negatieve of lege ruimte als een constructieve kracht gebruikt. Leegte is een onlosmakelijk onderdeel van de sculptuur en kan daarom zelfs als een volume worden gezien. Het plaatmateriaal in gelakt staal is 10-12 mm dik.
  • Boekenplein / Zuiderlaan - Holstraat, Waregem
    Plaats
  • Stad Waregem, Waregem
    Opdrachtgever
  • Nick Ervinck (kunstenaar), Lichtervelde
    Architect / Ontwerper

© 2021 - Infosteel