Foto: Tim Van de Velde Photography

Twee luifels voor speelplaats van ‘De Leerexpert’

Staal logische keuze

De Leerexpert in Brasschaat is een school voor kinderen met zowel motorische als mentale beperkingen. De opdracht bestond erin om een uitgeleefd gebouw uit de jaren 50 te renoveren en uit te breiden met een nieuwe vleugel. Deze wordt diametraal in de parktuin ingeplant en breekt de oude school volledig open. Op de speelplaats van de minder mobiele kinderen speelt de centrale gele luifel een cruciale rol. Hij bestaat uit een rond afdak dat de speelzone organiseert.
De buitenruimte van de iets meer zelfstandige jongvolwassenen is gericht op het park. De corresponderende luifel suggereert een panoramische overgangsruimte tussen binnen en buiten.
Beide luifels zijn integraal uit staal: kolommen, balken en profielplaten. Het dakvlak van de gele luifel is samengesteld uit 2 lagen, geschrankt met elkaar verbonden, geprofileerde stalen dakplaten (steeldeck). Vier ranke kolommen dragen kortere ingewerkte balken.
Ook de roodoranje luifel heeft enkel kolommen en een dakvlak in het zicht. De verbindende balk is bovendaks geplaatst en visueel afwezig.
  • Dullingen 46, Brasschaat
    Plaats
  • AG Vespa voor AGSO Antwerpen, Antwerpen / Antwerpen
    Opdrachtgever
  • Compagnie-O architecten, Gent
    Architect / Ontwerper
  • Lime, Gent
    Studiebureau stabiliteit
  • Brebuild Algemeen bouwbedrijf, Antwerpen
    Hoofdaannemer
  • Claessen, Arendonk
    Staalbouwer
  • ArcelorMittal
    Infosteelleden

© 2021 - Infosteel