Foto: Karin Borghouts

Geraffineerde concertzaal in eeuwenoud monument

Stalen bow-stringspanten tussen de historische houten boogspanten

Een vernieuwde, eigentijdse concertzaal creëren binnen de historische context van een dertiende-eeuws monument, dat destijds een van de eerste metselwerkconstructies in België was: het was een heus huzarenstukje. Een controle van de bestaande dakconstructie van Muziekcentrum De Bijloke in Gent gaf immers aan dat ze de bijkomende belasting van de nieuwe trekkeninstallatie niet zou kunnen dragen.
De opdracht bestond er dan ook in een aanvullende draagstructuur te ontwerpen die tussen de bestaande kapconstructie verdwijnt. Tussen de historische houten boogspanten zijn telkens twee stalen bow-stringspanten met een lengte van circa 16 m en een hoogte van 5 m geplaatst, die verbonden zijn door middel van kokerprofielen waaraan de trekkeninstallatie is bevestigd. Alle bogen zijn op één lijn geplaatst, gecentreerd op de aslijn van de nieuwe zaal.
Belangrijk om weten is dat de subtiele staalconstructie in de toekomst kan worden verwijderd zonder het beschermde monument te beschadigen.
  • Bijlokekaai 7, Gent
    Plaats
  • Muziekcentrum De Bijloke Gent, Gent
    Opdrachtgever
  • THV DRDH ARCHITECTS – JULIAN HARRAP ARCHITECTS, Antwerpen
    Architect / Ontwerper
  • ABT België, Antwerpen
    Studiebureau stabiliteit
  • Denys, Wondelgem
    Hoofdaannemer
  • Dugardein-De Sutter, Melle
    Staalbouwer
  • ABT België
    Infosteelleden

© 2021 - Infosteel