Foto: BAS
Genomineerd

Centraal ontsluitingspunt UZ Gasthuisberg

Het centrale circulatieknooppunt accentueren met een slanke stalen luifel

UZ Gasthuisberg is een ziekenhuis in volle evolutie. Om het centrale circulatieknooppunt tussen de bestaande ziekenhuisfuncties en de toekomstige ontwikkelingen te accentueren en bezoekers efficiënt naar hun bestemming te gidsen, werd er een slanke luifel gebouwd die de grote circulatievide met trap- en liftencomplex overkapt en die tevens een belangrijk visueel herkenningspunt vormt aan de westelijke inkomzone.
De luifel heeft een stalen structuur en is volledig beglaasd. Ook de trappen en bruggen zijn uitgevoerd in staal. Centraal in de circulatievide staan drie glazen liften die de vijf niveaus met elkaar verbinden. Samen zorgen ze voor een fijn licht- en schaduwspel. Het centraal ontsluitingspunt is 47 x 16 m groot. De luifel meet 43 x 27 m en heeft een overkraging in de breedte die voor beschutting tegen slagregen zorgt. In de lengte is de luifel ingepast tussen de aanpalende gebouwen.
  • Herestraat 49, Leuven
    Plaats
  • Universitaire Ziekenhuizen Leuven, Leuven
    Opdrachtgever
  • AWG architecten, Antwerpen
    Architect / Ontwerper
  • BAS, Kessel-Lo
    Studiebureau stabiliteit
  • Cordeel zetel Hoeselt, Hoeselt
    Hoofdaannemer
  • Cordeel zetel Temse, Temse
    Staalbouwer
  • Cordeel
    Infosteelleden

© 2021 - Infosteel