Foto: Bram Nevejans (Knobs Audiovisual Multimedia)
""

Rubenshuis – Een portiek met een glazen luifel

Drie caissons uit inox

Het Rubenshuis in Antwerpen werd ontworpen door Pieter-Paul Rubens (begin 17e eeuw) en doet nu dienst als museum. De portiek van het huis, een van de twee originele elementen en beschermd erfgoed, is over de jaren heen aangetast door steenerosie en bevuiling door weersinvloeden.
Om de portiek zo goed mogelijk te conserveren, is er een discrete luifel op geplaatst die de constructie beschermt tegen toekomstige invloeden.
Deze glazen vlinderluifel van 15,60 m lengte met een gewicht van 30 ton heeft als basisstructuur drie caissons uit geparelstraald inox. Deze zijn op de 12 m hoge portiek geplaatst met behulp van een kraan. Nadat de caissons waren geïnstalleerd, werden ze verankerd in de kolommen van de portiek en vervolgens gevuld met lood. Daardoor bekomt de luifel de nodige stevigheid en windbestendigheid. Bovendien is de structuur voorzien van op maat gemaakte voetplaten voor de standbeelden die erop staan. De gelaagde glasbladen zijn ingeklemd tussen unieke inoxklemprofielen.
  • Wapper 9-11, Antwerpen
    Plaats
  • Stad Antwerpen, Antwerpen
    Opdrachtgever
  • Ney & Partners, Watermaal-Bosvoorde
    Architect / Ontwerper
  • Ney & Partners, Watermaal-Bosvoorde
    Studiebureau stabiliteit
  • Monument Vandekerckhove, Ingelmunster
    Hoofdaannemer
  • Verhofsté, Zele
    Staalbouwer
  • Ney & Partners, Verhofsté
    Infosteelleden

© 2021 - Infosteel