Brandweerkazerne Puurs

De nieuwe brandweerkazerne van Puurs situeert zich op de belangrijke invalsweg N16, met een vlotte doorgang naar de dorpskernen en de bedrijventerreinen in de buurt.

Het ontwerp van Compagnie-O architecten uit Gent vertrekt vanuit de puur machinale en complexe interne logica van een brandweerkazerne, maar voegt er tegelijkertijd en zonder toegeving aan het functionele aspect een extra betekenis en belevingswaarde aan toe: de 22 m hoge transparante droogtoren voor de blusslangen functioneert letterlijk als uithangbord voor het korps en de gemeente Puurs. 

De specifieke interne organisatie werd in samenspraak met de brandweerlui grondig geanalyseerd. Het ontwerp evolueerde naar een gebouw met verschillende stromen, die de werking van het brandweerkorps optimaliseren. Er zijn veertien (transparante) toegangspoorten, zeven aan de voorzijde en zeven aan de achterkant, respectievelijk voor de eerste en tweede linie interventiewagens.
Het werd een hybride constructie van staalbouw en beton. De remise is zo’n 850 m2 groot, waarbij een vlotte circulatie in een ononderbroken ruimte onontbeerlijk is. Staal bleek het aangewezen materiaal, als referentie naar industriebouw en omdat staal grote overspanningen aankan. De stalen constructie omvat cellenliggers die de 25 m diepe hal overspannen zonder tussensteun. Een 5 m brede luifel aan beide langse zijden van de remise vormt een bescherming tegen de slagregen en tegen oververhitting.

Het administratieve gedeelte (met beneden de toegang, fitness en kleedkamers en op verdieping de seinkamer, de bureau-en vergaderruimtes en ontspanningsruimte) heeft een betonnen kern die op de verdieping een uitkraging van 5 m draagt, volledig in staal uitgevoerd.

Kleine Amer 22, Puurs (BE)
Plaats_Localisation
Autonoom Gemeentebedrijf Puurs-AGB, Puurs (BE)
Opdrachtgever_Maître d’ouvrage
Compagnie-O architecten, Gent (BE)
Architect_Architecte
Studieburo Mouton, Gent (BE)
Studiebureau_Bureau d’études
Sogiaf, Kontich (BE)
Algemene aannemer_Entrepreneur général
Metaalwerken Ivo Gijbels, Hechten-Eksel
Staalbouwer_Constructeur métallique

Tekst_Texte: Sofie De Vriese
Foto’s_Photos: Stijn Bollaert, Johnny Van den Borre

© 2021 - Infosteel