Skip to main content

Staalbouwwedstrijd 2019: nieuwe formule schot in de roos

Staalbouwwedstrijd 2019: nieuwe formule schot in de roos

Luxembourg Learning Center - Maison du Livre, Esch-Belval - Architect : Valentiny hvp architects - Foto : Guy Jallay

Op dinsdagmiddag 22 oktober 2019 nodigde Infosteel architecten, ingenieurs, fabrikanten, staalbouwers en andere staalliefhebbers uit op de prijsuitreiking van de Staalbouwwedstrijd, die na twintig edities is uitgegroeid tot een vaste afspraak op de kalender. Desondanks wilden de organisatoren volledig breken met de traditie en kwamen ze voor deze Luxemburgse editie op de proppen met een nieuwe formule. Uit de achttien ingezonden projecten selecteerde de jury allereerst vier ultieme kanshebbers. Op de campus van de Universiteit van Luxemburg, waar het eerste deel van het evenement plaatsvond, mochten de genomineerden vervolgens elk om beurten hun project uit de doeken doen tijdens een pitch van 15 minuten.

Le projet lauréat / Les projets nominés :

  • PRIJS VAN DE JURY / PRIJS VAN HET PUBLIEK  - Luxembourg Learning Center - Maison du livre - Esch-sur-Alzette - Belval
  • GENOMINEERD  - Arrêt ferroviaire Pfaffenthal-Kirchberg - Luxembourg
  • GENOMINEERD   - Centre de remisage et de maintenance (CRM) - Luxembourg - Kirchberg
  • GENOMINEERD - Escalier hélicoïdale par scan 3D (BIM) - Waldbillig

 

Nadien stapten alle aanwezigen gezamenlijk de bus op om de realisaties in kwestie met eigen ogen te gaan aanschouwen: het treinstation van Pfaffenthal (‘Gare du Pont Rouge’), la Maison du livre (Luxembourg Learning Centre) op de Belval-site in Esch-sur-Alzette en de stel- en onderhoudsplaats voor trams op het Kirchbergplateau. Het vierde genomineerde project, een magistrale spiltrap in een privéwoning, was enkele uren eerder al bezocht door de leden van de jury. Tot slot werden alle deelnemers vriendelijk verzocht om hun stem uit te brengen voor de publieksprijs.

Meer over de Concours Construction Acier 2019 Luxembourg

Om 17u30 startte het tweede gedeelte van het evenement in de magnifieke hoofdzetel van EY Luxembourg. Na enkele interessante uiteenzettingen was het tijd voor het moment suprême: de uitreiking van de juryprijs en de publieksprijs. Het was Michèle Detaille, de (Belgische) voorzitter van FEDIL (Fédération des Industriels Luxembourgeois) die de zware taak op zich nam – niet alleen in figuurlijke zin, maar ook in letterlijke zin gezien het forse gewicht van de stalen trofeeën … François Valentiny en zijn collega Daniela Flor mochten het podium zowaar twee keer bestijgen omdat ‘hun’ Luxembourg Learning Centre zowel de publieksprijs als de juryprijs wegkaapte! Een project waarvan de uitmuntende kwaliteit, net zoals die van de andere genomineerde projecten, hopelijk een inspiratiebron zal vormen voor toekomstige ambitieuze realisaties, zoals Philippe Coigné aangaf in zijn slotwoord.

Check hier enkel vorige edities

Organisation:

infosteel

Sponsor:

EY Ernst & Young

Partenaires:

oaifedil steelconstructionfemmda vinci revue technique