Skip to main content

Architectuurdag 'Werken met roestvast staal' - 15/04/16

Notariaat Brigitte Vermeersch, Horebeke
Notariaat Brigitte Vermeersch, Horebeke /
Architect : Atelier Vens Vanbelle, Gent /
Foto : Tim van de Velde

Centraal Station Rotterdam
Centraal Station Rotterdam, aanzicht stadszijde /
Architect: Team CS / Foto : Michiel Kievits

Het toenemend succes van het werken met roestvast staal is wellicht gelinkt aan de eigenschappen van het materiaal zelf. Een unieke combinatie van sterkte, duurzaamheid en een haast oneindige waaier van mogelijke oppervlakteafwerkingen maken het materiaal bijzonder geschikt voor kleine en grote bouwprojecten.

Zo'n 40-tal aanwezigen werden verwelkomt door P. Coigné (Infosteel), S. Bruyninckx (BVA) en G. Heylen (Aperam).

Het programma van de dag omvatte de voorstelling van twee projecten gekoppeld aan een bedrijfsbezoek en een toelichting welk roestvast staal te gebruiken voor welke toepassing.

Drie lezingen

  • De uitbreiding van een notariaat in Horebeke werd bekleed met roestvast staal in spiegelafwerking, een ontwerp vab Architecten Vens - Van Belle. “Spiegels zijn terug helemaal in. Weliswaar met een betekenisverschuiving. Daar waar reflecterende vlakken eertijds veelal werden ingezet om beklemmende ruimtes groter te doen lijken of om meer licht binnen te brengen, halen ontwerpers nu vaak het argument van parallelle werelden aan.” (Dominique Pieters in Info-Steel magazine 44)
  • “Werken met roestvaste stalen” in het meervoud, klinkt misschien vreemd, doch is inhoudelijk correcter dan werken met 'roestvast staal'. Dit werd verduidelijkt door Alf Schreurs (Aperam S & S Genk).
  • Rotterdam Centraal is een openbare vervoersterminal van internationale allure. De stationshal is uitgevoerd in glanzend roestvast staal en vormt een sculpturaal icoon aan Rotterdams culturele as. Voor het ontwerp tekenden een samenwerking van Benthem Crouwel Architekten, Meyer en Van Schooten Architecten en West 8, onder de naam Team CS.

Download hier de lezingen

  • pdf Download - Ontwerp een uitbreiding van een notariaat met roestvast gevel – Architecten Vens Van Belle
  • pdf Download - De wereld van roestvast staal – Alf Schreurs (Aperam)
  • pdf Download - Rotterdam Centraal Station, nieuw icoon voor de stad – Wouter Thijssen (Senior architect Meyer en Van Schooten Architecten)

Daarna volgde het fabrieksbezoek, afgesloten met 'Limburgse vlaai' en verfrissingen.

roestvast staal aperam 01

roestvast staal aperam 02

Organisatie : BVA, Infosteel en Aperam

bvarchitecten       infosteel logo 2015       aperam