Skip to main content

Metal Structures Centre - 09/10/2012

Nieuwbouw brengt meer dan 200 wetenschappers in domein van metalen en materialen, samen.

Leefmilieu-Brussel
Metal Structures Centre - Ocas Zwijnaarde (Gent)
Leefmilieu-Brussel

Gelegen in het 52 hectare groot technologiepark in Zwijnaarde net buiten Gent werd dit 8.300m² grote gebouw vorig jaar geopend.

Het centrum, met ruim 200 wetenschappers en ingenieurs, is een gezamelijk project van de Universiteit Gent, OCAS (een samenwerkingsverband tussen ArcelorMittal en het Vlaams Gewest) en het Belgisch Instituut voor Lastechniek. De verschillende partners werken hierbij samen op het vlak van research en de verdereontwikkeling van competenties in ontwerp, gebruik en gedrag van staalconstructies.

Het nieuwe gebouw zelf werd opgevat als een demonstratie van de veelzijdigheid van staal. Structureel werd gebruik gemaakt van een gemengde constructie waarbij de vertikale kolommen zichtbaar blijven doorheen het gebouw. Voor de gevel- en binnenafwerking werd een scala aan nieuwste producten en technieken toegepast. De centrale gevel, opgebouwd in weervast staal werd voorzien van een specifiek ophangsysteem en regenwaterafvoer. Doordat dit alles zichtbaar blijft vanuit de kantoren en laboratoria, wordt een visuele connectie bewaard met het materiaal waarop het onderzoek gebeurt. Andere gevels werden bekleed met Isofran sandwichpanelen voorzien van een Aluzinc-coating. Een gevel met een erg natuurlijk en harmonieus metallisch effect is het resultaat. Binnenin het gebouw wordt volop gebruik gemaakt van nieuwste bekledingen die een waaier aan oppervlakteaspecten genereren.

Tenslotte werd een nieuw systeem van verlaagd plafond ontwikkeld die een optimale luchtcirculatie garandeert.
Archipl architecten uit Gent nam de uitdaging aan om dit gebouw te ontwerpen, de engineering afdeling van ArcelorMittal Gent en OCAS verleende technische bijstand.

Programma  dinsdag 9 oktober 2012

13:30 Onthaal - Metal Structures Centre - Ocas Zwijnaarde - (route)
14:00 Welkomwoord (door Philippe Coigné, General Manager Infosteel)
14:10 Het nieuwe Metal Structures Center: opzet en realisatie (door Sven Vandeputte, Managing Director, OCAS nv)
14:20 Architectonische benadering (door arch. Patrick Lefebure – Archipl architecten)
14:40 Toepassing van nieuwste geveltechnieken (door Rudy Buysse – msb gevel en dakbekleding  & Bert Van de Wiele, Arval by ArcelorMittal) 
15:10 Ontwikkeling en implementatie van nieuwe vlakke producten in het Metals Structures Centre (door Geert Van Heirseele, ArcelorMittal Flat Carbon Europe)
15:30 Bezoek aan het Metal Structures Centre te Gent
17:00 Afsluitende drink (tot 18:00)