Skip to main content

e-staalcafé #1 - Recente evoluties bij brandwerende verven

e-staalcafé - Recente evoluties bij brandwerende verven

Het eerste e-café werd een waardige vervanger voor het oorspronkelijke geplande event, met een lekkere lunchbox bij de deelnemers thuis geleverd. Kris Vercamer (Aalterpaint) schetste de recente evolutie bij brandwerende verven en Dorothée De Pauw (Buildsoft) stelde de module voor brandwerende verven van de rekensoftware Diamonds voor.

Het eerste e-staalcafé vond dus plaats bij Aalterpaint, het bedrijf in Aalter dat al meer dan 50 jaar actief is in ondermeer de sector van brandwerende- en anticorrosieverven voor staalconstructies. Het bedrijf beschikt naast een atelier ook over een eigen laboratium. Aalterpaint biedt oplossingen op maat aan en geeft advies op de werven.

Innovatief brandwerend verfsysteem

Kris Vercamer (Aalterpaint) schetste de recente evolutie bij brandwerende verven. Een nieuwe generatie van meercomponentensystemen bestaat al een aantal jaren, maar door een aantal goede testrapporten eind vorig jaar, ook specifiek voor cellenliggers, kwam de evolutie in een versnelling. Twee markttendensen spelen hierbij een versterkende rol: de vraag naar een steeds hogere laagdiktes en een kortere doorlooptijd. Ze zetten de monocomponentsystemen meer en meer onder druk.
Firetex FX6002 is zo’n nieuw innovatief brandwerend verfsysteem. Het is een verfsysteem dat bestaande uit een primer, tussenlaag en toplaag. Deze ultra sneldrogende en duurzame, 3-componenten zwelverf is ontwikkeld om de kleinst mogelijke tijdspanne tussen de applicatie en verhandeling van de profielen mogelijk te maken, tot een brandweerstand van 120 minuten. Bijkomende voordelen zijn onder meer minder transportschade en een fijnkorreliger uitzicht (geen ‘sinaasschil-golvend’-aspect). En er kan ook afgewerkt worden op kleur (RAL). Daar FX6002 een zeer ‘technisch product’ is, kan het enkel door gecertificeerde aannemers, approved applicators, worden aangebracht.

Rekenen met brandwerende verven

Dorothée De Pauw (Buildsoft) stelde de module voor brandwerende verven van de rekensoftware Diamonds voor. Verschillende brandcurven en vereiste brandweerstanden kunnen als parameters worden ingesteld. Ook laagdiktes van de Aalterpaintverven kunnen worden ingegeven, want deze verven zijn in de bibliotheek van de module opgenomen. Na berekening is ook een kleine animatie (tijd/opwarming) per profiel beschikbaar.

staalcafe buildsoft module

Twee editie ?

Het e-staalcafé werd afgesloten met een Q&A. Mogelijks volgt op het einde van de zomer een tweede editie.

infosteel logologo006logo016